Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVlees:De betere keuze voor minder voedselafval

Vlees:De betere keuze voor minder voedselafval

Uit een vuilnisbakkenonderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Natural Resources Defense Council blijkt dat 23 procent van het verspilde voedsel bestaat uit gekookte maaltijden of kliekjes en 20 procent is afkomstig van groente en fruit. Slechts 3 procent is vlees. Met deze cijfers komt de discussie over de milieu-impact van vlees versus vega in een ander daglicht te staan.

De cijfers zijn door Washington Post gepubliceerd en de krant schets zijn verbazing over het feit dat er zoveel voedsel wordt weggegooid en dat het de economie ongeveer 144 miljard dollar per jaar kost. De Amerikaanse voedselverspillingsorganisatie ReFED schat dat Amerikaanse consumenten elk jaar ongeveer 27 miljoen ton voedsel weggooien of wel een productie in vergelijking van 18 procent van het landbouwareaal.

Dierlijke landbouwproducten
Ruim een derde van het verspilde voedsel is dus groente en fruit. Bij wijze van vergelijking komen vlees en vis uit voor slechts 3 procent van voedselafval, en melk en eieren komen op 1 procent. Dit betekent dat dierlijke landbouwproducten in Amerika per jaar voor minder dan 4 procent verantwoordelijk zijn van het geschatte voedselafval.

Vleeseters milieuvriendelijker
Ironisch moeten de Amerikaanse milieugroeperingen - die de landbouw onophoudelijk hebben aangevallen voor onder meer overmatig gebruik van antibiotica, water een andere grondstoffen - nu toegeven dat de teelt van groenten en fruit nog meer schadelijk voor het milieu is dan vleesproductie, vooral omdat veel van dit eten wordt niet gegeten. In cijfers zouden vleeseters wel eens milieuvriendelijker kunnen zijn.

Keerzijde groente fruit
Weliswaar bagatelliseert deze stelling de milieu-uitdagingen waar de veehouderij voor staat, maar het geeft wel voedsel tot nadenken en laat een keerzijde zien van groente- en fruitconsumptie, die in een discussie over milieu en veehouderij niet zou mogen ontbreken. Zeker niet als je bekijkt hoe efficiënt de veehouderij tegenwoordig omgaat met grondstoffen en hier hoogwaardig eiwit van produceert.

Tabel leftovers
Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top