Aanmelding regeling Omgevingskwaliteit ruimschoots overschreden

De inschrijving voor deelname aan de Regeling Omgevingskwaliteit is op 7 november gesloten. Het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij van POV gaat nu de aanmeldingen toetsen aan de voorwaarden die voor de regeling zijn opgesteld en de geurimpact per aangemelde locatie berekenen.
Varkenshouders die zich hebben ingeschreven, krijgen uiterlijk in januari 2018 bericht of hun aanvraag wel of niet is gehonoreerd. Uiterlijk 1 januari 2019 moeten de geselecteerde locaties hun intensieve veehouderij beëindigen en vervalt hun vergunning.
Acht miljoen euro
Het budget voor de ROK bedraagt 8 miljoen euro. Met dit bedrag kan Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij ongeveer 35 locaties faciliteren bij bedrijfsbeëindiging op de ingetekende locatie.
Met 57 aanmeldingen is de regeling ruim overtekend. Volgens POV een bewijs dat de regeling voorziet in een behoefte.
Verantwoord stoppen
Varkenshouders die deelnemen aan de ROK krijgen een financiële vergoeding om verantwoord te kunnen stoppen met hun varkensbedrijf op een locatie die weinig toekomstperspectief biedt. Tegelijk maakt deze regeling ruimte voor toekomstgerichte varkensbedrijven die op een geschikte locatie in harmonie met hun omgeving kunnen en willen ontwikkelen.
Pilotregeling
De ROK is een initiatief van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa) en wordt uitgewerkt door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, dat onder leiding staat van Paul Jansen. In de Coalitie ViVa werken de POV, Rabobank en het Ministerie van Economische Zaken nauw samen.
De regeling betreft een pilot om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en toekomstbestendige bedrijven ruimte te bieden zich verder te ontwikkelen.