Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesReductie broeikasgassen ‘vleesloze’ wereld slechts 2,6 procent

Reductie broeikasgassen ‘vleesloze’ wereld slechts 2,6 procent

De impact van het stoppen van vlees eten op de uitstoot van broeikasgassen zou wel eens veel lager kunnen zijn dan voorstanders van een vleesloze wereld de maatschappij voorschotelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA’ (PNAS). Als iedere Amerikaan veganist wordt dan is de reductie van broeikasgassen slechts 2,6 procent.

Wetenschappers van de Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences en de University of Wisconsin wilden onderzoeken wat de impact zou zijn als iedere Amerikaan over zou stappen op een veganistisch dieet.
Veeteelt en vleesconsumptie leveren een behoorlijke bijdrage aan de broeikasgassen, die door landbouw worden uitgestoten. De universele suggestie is dat het verminderen van de veehouderijen of de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen de uitstoot van broeikasgassen met 28 procent kan verminderen en de voedselzekerheid kan verhogen. Voor de onderzoekers aanleiding om te analyseren of deze suggestie hout snijdt.

Emissiebijdrage veehouderij

Hun conclusie is evenwel dat de emissiebijdrage van de veehouderij weliswaar 49 procent bedraagt, maar als men de dierlijke voedingsmiddelen met plantaardige producten vervangt de uiteindelijke reductie niet 28 procent bedraagt, maar slechts 2,6 procent. De teelt van gewassen en hogere consumptiebehoefte zorgen namelijk ook voor de nodige uitstoot van broeikasgassen.

Bijdrage essentiële voedingsstoffen

Volgens de onderzoekers leveren dierlijke voedingsmiddelen een behoorlijke bijdrage aan de humane consumptie in Amerika; 24 procent van de energie, 48 procent eiwit, 23 tot 100 procent van de essentiële vetten en 34 tot 67 procent essentiële aminozuren. Dieren hergebruiken niet-eetbare voedingsmiddelen en bijproducten voor de verwerking van vezels, en verwerkt ze tot voor mens eetbaar voedsel, voedsel voor huisdieren en industriële producten. Bovendien leveren ze stikstofhoudende meststof.

‘Planten-alleen’ wereld

Hoewel de gemodelleerde ‘planten-alleen’ landbouw 23 procent meer voedsel produceert, voldoet het minder aan de eisen van de Amerikaanse bevolking aan essentiële voedingsstoffen. Wanneer de voedingsgeschiktheid wordt geëvalueerd door gebruik te maken van voedingspatroon met de laagste kosten, die zijn geproduceerd met beschikbare voedingsmiddelen, worden meer nutriëntentekorten gezien.

Daarnaast blijkt dat er meer kilogrammen voedsel nodig zijn om aan alle nutriëntenbehoeften te voldoen, maar er wordt tegelijkertijd ook meer energie geproduceerd dan door menselijk consumptie gebruikt kan worden, waardoor dit verspilde energie is.

Voedselvoorziening

De onderzoekers concluderen dan ook dat het verwijderen van dieren uit de landbouwsystemen de broeikasgasemissies van de landbouw iets zal verminderen, maar dat dit daarentegen een voedselvoorziening zal creëren die niet in staat is om de voedingsbehoeften van de Amerikaanse bevolking te ondersteunen.

Lees hier het Engelstalig onderzoek

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top