Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Topigs Norsvin logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Topigs Norsvin
  • Contact
Topigs NorsvinFokkerijMeer vraag naar spek

Meer vraag naar spek

Het lijkt onwaarschijnlijk wanneer je meeneemt dat we steeds gezonder willen leven en veel mensen als goed voornemen hebben dat ze een paar kilootjes kwijt willen in 2017. Maar een deel van de markt vraagt naar meer smaak en daarom meer spek. De totale vraag wereldwijd naar magere, bespierde varkens neemt af en er komt meer vraag naar varkens met vettere buiken en zwaardere karbonades.

De laatste jaren zijn de vleesvarkens die er geproduceerd worden steeds magerder geworden. De focus op efficiëntie, lees voederconversie, heeft ervoor gezorgd dat zowel zeugen als eindberen minder spek vererven. Daar komt nog bij dat er meer beren geslacht worden. Topigs Norsvin heeft onderzocht hoe de markten waarin zij actief is zich de komende jaren zullen ontwikkelen. Eén van de conclusies is dat efficiëntie steeds belangrijker wordt om rendabel te kunnen produceren. Tegenstrijdig aan deze conclusie is dat er vanuit de retail meer vraag ontstaat naar varkens en onderdelen met meer vetbedekking. Vleesverwerkers ervaren frequenter problemen met te mager vlees in hun verwerkingsproces. Bijvoorbeeld hammen die niet goed gedroogd kunnen worden, omdat er niet voldoende vetbedekking op zit.

Om goed te kunnen inspelen op de veranderende markt is er bij Topigs Norsvin veel aandacht binnen de fokkerij voor vleeskwaliteitsaspecten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar zaken als Intra Musculair Vet, dripverlies en waterbindend vermogen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een Pig Atlas. Op basis van de beschikbare data kan de Pig Atlas gebruikt worden als ‘mal’ voor diverse vleesmarkten en gewenste karkassen, bijvoorbeeld gewicht en samenstelling van de ham, schouder, karbonade, buik of rib. Maar ook organen, botstructuur en hart worden in kaart gebracht.

Om goed te kunnen inspelen op de vraag vanuit de markt zullen varkenshouders ook keuzes moeten maken. De vaak voor de hand liggende producten zijn niet meer altijd vanzelfsprekend. Bekijk daarom regelmatig of de huidige eindbeerkeuze nog de meest rendabele is. Topigs Norsvin kan de varkenshouder ondersteunen bij het maken van de juiste keuze. Met gebruik van de Berenkieswijzer en een analyse van het aflevermanagement krijgt de varkenshouder een snel en betrouwbaar inzicht of de huidige combinatie zeug en eindbeer de meest rendabele is.

Tekst: Roy Strikkeling

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin, coöperatie van boeren, creëert innovatieve en duurzame genetische oplossingen voor kostenefficiënte varkensproductie voor onze klanten wereldwijd.
Topigs Norsvin is 's werelds meest innovatieve varkensfokkerijorganisatie.
Contactgegevens
Social Media
  • YouTube
  • LinkedIn
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top