Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesColumn: PaardenvleesGate

Column: PaardenvleesGate

Ik had natuurlijk in mijn eerste blog kunnen schrijven over de ‘PaardenvleesGate’ die zich langzaam maar zeker over heel Europa verspreidt en die sinds het begin hier in Frankrijk voor flink wat ophef zorgt. Hoe deze zaak nu al weer wordt aangewend door de anti-vlees lobby. En hoe alles weer eens door elkaar wordt gehaald: paardenvlees in beeflasagne, varkensvlees in beefburger en verboden verdovingsmiddelen in, uit Engeland overgescheept, paardenvlees.

Drie verschillende zaken maar die allemaal tegelijk in de media komen en dan ook nog eens als opening van het avondnieuws (als ik dit schrijf, al een week lang; alleen het ontslag van de Paus was een dag het belangrijkste onderwerp). Als boer vrees je dan weer voor het gekkekoeienziekte-effect dat maandenlang de vleesmarkt deed kelderen. Vooral hier in Frankrijk smullen de media ervan door in te spelen op de schrik van de consument. Het is interessant om dit te vergelijken met hoe de Nederlandse media de zaak belicht. In de DWDD bijvoorbeeld wordt het paardenvlees gepromoot (Ja we hebben dankzij de schotel de BVN zender…), en in de NRC stond een grappig artikel over welke wijn het beste past bij paardenvlees!

Ik had het ook kunnen hebben over de kartelboete van 4,5milioen euro die vijf varkensvleesbedrijven is opgelegd. Eindelijk heeft de Franse concurrentiedienst, na een aanklacht van vier varkensboeren, zijn neus in de varkensprijszaak gestoken. En wat blijkt? Er waren tussen al deze bedrijven onrechtmatige afspraken om de varkensprijzen te drukken. Onderling hebben ze afgesproken om hun inkopen te beperken. Meerdere vragen komen dan in je op. Hoe komt het dat deze zaak nu pas aan het licht komt? Waarom is deze actie begonnen dankzij vier boeren en niet een varkensboerenbond? Wat gaat de Staat doen voor de duizenden boeren die al die tijd zijn getild (uiteindelijk zijn die 4.5 miljoen euro boete voor de Staatskas en niet voor de varkensboeren…) Dit gevoel dat de markt niet helemaal loopt zoals het moet, hebben we hier al jaren. Het harde bewijs is er nu, maar het is nog afwachten of er iets verandert.

Maar omdat zowel Pig Business als wijzelf aan een nieuw project bouwen, laten we optimistisch zijn! Ik ben heel blij dat ik aan beiden mee mag doen! De biggen die we op stro houden in een oude omgebouwde koeienschuur doen het goed. Leuk om ze zo in het stro te zien rondrennen. Met mijn leerlingen (ik heb twee jongens in de leer, die op de landbouwschool zitten) leggen we een eerste buitenpark aan. We doen zoveel mogelijk zelf om de kosten te drukken. Het idee is om ze eerst in dit park te laten rondwandelen voordat we een wei voor ze beschikbaar maken.

Mijn vrouw (Karine) en ik zijn ook op zoek naar ‘aparte biggen’. Als boer die zijn eigen vlees afzet, moet je ook een imago neerzetten. We hebben contact met een vrouw die Mangalitza-varkens fokt. We hopen een aantal biggen deze kant op te kunnen laten komen. We dachten ook aan Duroc-biggen, maar daar is blijkbaar nogal moeilijk aan te komen (als iemand een hint heeft hoor ik het graag).

De eerste gasten van dit jaar komen binnenkort in de gite die we twee jaar geleden hebben geopend. En hoor (en zie) daar kwamen zojuist de eerste kraanvogels overvliegen (we zitten hier met veel geluk net in hun aanvliegroute). Dat wil zeggen dat de lente eraan komt, een nieuwe start voor de natuur. En dus vergeten we eventjes het slechte nieuws en hopen we het beste voor de nieuwe projecten in dit nieuwe seizoen.

Pieter-Willem Hendriks

Tekst: Pieter-Willem Hendriks

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top