Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Hoe blijf ik boer (2)

Column: Hoe blijf ik boer (2)

Erg veel reacties op de laatste blog, vandaar nog een deel 2. Over alternatieve opkoopregelingen, faillissementen, schuldsanering en gezond herstel.

Lees ook de vorige blog.

In rap tempo 40 biggen per jaar uit een zeug persen achten de meeste varkenshouders niet wenselijk, al denken ze er marge-gedwongen aan mee te moeten werken. De zaterdag Telegraaf berichtte dat vlees in Nederland maar liefst 17% duurder is dan in de rest van Europa, de conceptruimte voor meerprijs is kennelijk allang gerealiseerd. Regie op eigen erf spreekt veel collega’s aan, al vindt men het lastig om tradities los te laten. De roep om een opkoopregeling komt weer terug, bij de overheid hoef je daarmee echter niet aan te komen en vanuit de sector zelf vind allang een alternatieve opkoopregeling plaats.

Sanering door bank
Er staan veel courante bedrijven in de stille verkoop en opkopers zijn er ook voldoende. Zij zitten goed in de slappe was en bieden minimale bedragen die ze baseren op 100% voerwinst, daardoor boeren ze goed. Hun verklaring is dat bedrijven verkocht worden omdat ze gefinancierd zijn op 120% en meer, ze willen niet dezelfde fout maken. Dat daarmee de biedingen hooguit 1.000 euro per zeug en 200 euro per vleesvarken bedragen, beiden all-in bij courante bedrijven, stemt de verkopende partij niet vrolijk en slechts weinigen komen daarmee vrij van schuld. Restschulden worden vaak gesaneerd door de bank van de verkoper, een aantal banken werft zelf actief kopers.

Sanering door schuldeisers
Alternatief is een faillissement, waarbij de schuldeisers voor de sanering van schulden moeten opdraaien. In een aantal gevallen, veelal BV constructies, start daarna de varkenshouder door en blijft zo toch boer. Zelf ben ik momenteel helaas één van die schuldeisers en maak daarbij zaken mee waarvan de honden geen brood lusten. Omdat de “zaak nog onder de rechter” is, zal ik hier op dit moment nog niet over uitweiden, wordt vervolgd. Banken houden overigens niet van openbare faillissementen en regelen liever de zaken onderhands. Zo kon een collega hier in de omgeving doorboeren nadat bank 1. de halve schuld saneerde mits bank 2. de andere helft overnam, zo geschiedde.

Oplopende schulden bij derden
Voerschuld hebben we allemaal, al is het maar een week. Gebruikelijk is al 3-4 weken en daarboven bestaan nog vele variaties. Met de voergeldconstructies, waarbij vaak 4 maand voerschuld normaal is plus nog een dierfinanciering, gaat het niet best. Zes magere jaren hebben hun tol geëist bij de voergeldgevers. Zelf lever ik deze week de laatste varkens uit mijn laatste voergeldstal waar voorheen fokgelten lagen. De grotere voergeldgevers stoppen massaal, een enkele voerleverancier doet nog door om de omzet op peil te houden. Dierenartsen en andere erfbetreders moeten eveneens grote vorderingen afboeken, het is duidelijk dat dit invloed heeft op de productprijzen.

Kleine gezonde varkenshouderij
Vrolijk wordt je niet van deel 2, “Hoe blijf ik boer”, het mag/moet echter binnen een volwassen sector besproken worden. De verhalen van allen die rond deze dag van de maand hun salaris automatisch overgemaakt zien, zijn vaak diplomatiek en voorgekookt, saneringsbeleid vindt formeel niet plaats. De afgelopen 25 jaar zijn er jaarlijks 1.000 varkenshouders gestopt, de meesten niet uit weelde. Nu er nog maar enkele duizenden over zijn, wordt het voortbestaan van de sector bedreigd. Zaken onder de pet stoppen helpt ons niet verder, beter nu als sector eigen beleid maken, gebaseerd op een kleine maar gezonde varkenshouderij. Een deel 3. van deze blog zal vast nog volgen.

Foto van Johnny Hogenkamp
Tekst: Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp (1966) heeft een varkensbedrijf met 1600 zeugen en 2600 opfok-/vleesvarkens in het Overijsselse Dalfsen. Pig Business organiseert in zijn showroom netwerkavonden waar varkenshouders en bedrijfsleven op afkomen. Hogenkamp zijn netwerktak FarmFocus is samenwerkingspartner van Pig Business en ontvangt sinds 2004 talloze groepen in de showrooms.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top