Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Zoveel mogelijk varkens zonder antibiotica

Column: Zoveel mogelijk varkens zonder antibiotica

In mijn vorige blog noemde ik het programma waarin onze varkens worden gehouden. Het zogeheten RWA-programma: varkens Raised Without Antibiotics en zonder dierlijke bijproducten. Dit programma houdt in dat zoveel mogelijk varkens worden grootgebracht zonder antibiotica.

Dat begint al op het zeugenbedrijf. De zeugen mogen vanaf 2 maanden dracht geen antibiotica toegediend krijgen en vanaf dan mag er geen enkele antibioticabehandeling plaatsvinden (injectie, water- of voermedicatie) bij de varkens.

Groen blik in oor
Dit wil niet zeggen dat er geen varkens worden behandeld, want helaas ook hier lukt dat niet en een regulier varken is altijd nog meer waard dan een noodslachter (dat doen we bij ons trouwens nooit, want de noodslacht is te ver weg en deze varkens brengen te weinig op om de transportkosten goed te maken) of een dood varken. Als een varken een behandeling met antibiotica nodig heeft, moet dit varken eerst uit de groep worden gehaald (we houden varkens in 8 grote groepen van 550 varkens). Daarna wordt het geblikt met een groen blik in het linkeroor en behandeld. Vervolgens gaat dit varken in de ziekenboeg. Nadat het varken – hopelijk – is opgeknapt gaat ze in het hok voor de reguliere varkens.

Eventuele calamiteiten
Deze varkens moeten apart blijven van de RWA-varkens zodat deze gemakkelijk zijn te identificeren tijdens de jaarlijkse controle of bij eventuele calamiteiten. Ook is dit gemakkelijker voor ons tijdens het leveren, want deze varkens moeten apart op de vrachtwagen. Normaal gesproken leveren we dinsdag alleen RWA-varkens en op donderdag gaan er een aantal reguliere varkens mee met de RWA-varkens. Voor het leveren wordt aan de chauffeur aangegeven hoeveel reguliere varkens we hebben zodat hij deze apart kan houden. De RWA-varkens hebben een tatoeagenummer beginnend met een ‘V’, terwijl de reguliere varkens een gewoon nummer hebben.

Eisen garanties
Maple Leaf is erg gefocust op strikte scheiding van de RWA-varkens en de reguliere varkens. Hun afnemers – een aantal grote supermarktketens in Canada – eisen garanties dat het vlees gelabeld als RWA ook daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Ook als producent moeten we aan deze eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in een contract met de Canadian Food Inspection Agengy. Veel van deze eisen zijn vergelijkbaar met de IKB-eisen in Nederland met als aanvulling het RWA-gebeuren.

Twee keer problemen
We werken nu bijna twee jaar met dit programma en tot nu toe hebben we twee keer een schuur van 2.200 varkens uit het programma moeten halen. De eerste keer hadden we problemen met mycoplasma en de varkens hebben een kuur met Lincospectin door het voer gehad. Vorig jaar hadden we een probleem met een PIA-achtige vorm van diarree. Het grote voordeel van ons systeem is dat de stal volledig leeg is voordat er nieuwe varkens in komen. Goed reinigen en ontsmetten lijkt voldoende te zijn om de volgende ronde weer aan de eisen te voldoen.

Tekst: Henk Schipper

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top