Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Prettiger leven als harmonieuze ondernemer

Column: Prettiger leven als harmonieuze ondernemer

Vorige winter heb ik een nieuwe rundveestal gebouwd en omdat het een openfrontstal is, heb ik daar verwarmde drinkbakjes geïnstalleerd. Ik vond dat ik ondertussen genoeg tijd in de winter met slangen en tonnen had gesjouwd.

Al is het dan hobby, toch vind ik dat het gewoon lekker moet werken. Tot 35 graden onder nul bleven ze vorstvrij was het verkooppraatje. Nu heb ik al zo’n 50 winters meegemaakt maar zulke lage temperaturen nog nooit dus ik verheugde me op vele winters zonder problemen bij de koeien met de drinkwatervoorziening.

36 graden gevroren
Toen de koeien er goed en wel in zaten en er weliswaar een snijdende oostenwind stond, kon ik mijn toenmalige vriendin ’s morgens meedelen dat het die nacht 36 graden had gevroren. De drinkbakjes waren namelijk vastgevroren. Na het een en ander te hebben nagevraagd en opgezocht was dat toch niet waar, het had een graad of 10, 12 gevroren. Van mijn vriendin mocht ik het er niet bij laten zitten. Hiervoor heb je toch niet zulke dure bakjes gekocht? (ze waren inderdaad peperduur).

Ik was het echter niet van plan. Ik weet precies hoe zoiets dan gaat. Dan komt er iemand van de firma kijken (die groothandel heeft het woord service toch al niet in zijn woordenboek staan) en dan worden de fouten toch altijd weer teruggelegd. „Bij andere bedrijven zijn er helemaal geen klachten”, waarschijnlijk heb ik ze verkeerd aangesloten, niet goed geïsoleerd en wordt door de oostenwind de gevoelstemperatuur erbij geteld. Wie weet zitten er dan nog te weinig koeien op een bak of heb ik misschien zelfs het verkeerde ras koeien, maar aan de bakken ligt het niet.

We zijn dan maanden verder en een hoop gedoe, gesteggel en extra werk. Ik kan ook gewoon met een strenge winter een keer ‘s morgens met wat warm water naar die bakken lopen en ze even los maken, kunnen ze de hele dag weer drinken. Dat bespaart me een hoop ergernis.

Positieve dingen
Waar het mij eigenlijk over gaat, is dat ik vooral vind dat ik mijn energie, die toch een beperkende factor is, veel liever besteed aan positieve dingen. Die keuze heb ik ook en ik maak daar gebruik van.

Wat voor ondernemer ben je eigenlijk, je kunt hier twee tegenstellingen onderscheiden. Ten eerste de principiële, iemand die zijn doel bepaalt en daar recht op af gaat en niet van wijken weet. Aan de andere kant zie je een ondernemer die regelmatig zijn doelen bijstelt en inspeelt op een veranderende samenleving en handig mee manoeuvreert.

Beide typen
Natuurlijk heeft de samenleving beide typen ondernemer nodig. Het eerste type is er vaak eentje dat ook nieuwe technologieën ontwikkelt en hier al dan niet succesvol in is. Ben je succesvol heb je natuurlijk de hoofdprijs, maar zo niet dan is vaak teleurstelling en zelfs armoe je beloning.

Iemand die een beetje mee kan gaan met de tijd en zijn omgeving leeft toch vaak in betere harmonie met die omgeving en heeft daardoor mijns inziens een prettiger leven. En om dat laatste gaat het toch of niet dan?

 

Tekst: Willem van den Akker

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top