Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Bouwstop is tijdelijk, het verstand komt terug

Column: Bouwstop tijdelijk, het verstand komt terug

Het brandt in Brabant, de meest dierrijke provincie van Nederland en na het Westland ook de meest mensrijke. Een bouwstop in crisistijd als opmaat naar het verstand.

De voorheen invloedrijke ZLTO is woest, vooral omdat leden melkveehouders van hun startblokken worden afgeduwd. Vanwege de interne varkenshouderijproblematiek (VION / verdampt vermogen) worden aan onze sector wat minder woorden besteed.

Eliteforum Foodlog
De Rabobank weet het ook niet zo goed meer, de immer trouwe bondgenoot van ZLTO / VION trekt nu bij monde van topman Dirk Duijzer fel van leer tegen beide. In het zelfde interview schrijft hij binnen vijf jaar de helft van het aantal varkens-, pluimvee- en glastuinbouwbedrijven af.

De baas van het eliteforum Foodlog wil zelfs alle intensieve bedrijven laten exporteren, in oorlogstijd noemen ze dit afvoeren van “aangewezen bevolkingsgroepen” deporteren. Hoe bont wil je het maken?

Voedsel- en belevingsboerderijen
De 80-jarige Gerrit Braks zal zijn wijze hoofd schudden, is er bijna 30 jaar na zijn interim-wet dan nog niets verandert? Feitelijk niet, vermeende kopstukken als het duo Van Doorn / Vermeer hebben niets toegevoegd aan de toekomst van Veehouderij Brabant BV.

Mannen als Aalt Dijkhuizen en Leo den Hartog hebben het beter begrepen en vrouw van statuur Louise Fresco evenzo. Intensieve landbouw gaat de wereld voeden, inmiddels scharen de eerste kritische ngo’s zich ook achter deze nuchtere stellingname. Met veel meer respect dan vandaag zullen we deze intensieven in de nabije toekomst voedselboerderijen noemen, verantwoordelijk voor 95 procent van de voedselproductie. Evenzo blijft er plaats voor belevingsboerderijen die zich voornamelijk op menselijk vermaak storten.

Jaarlijks 1.000 bedrijven minder
Maar hoe moet het dan nu met Brabant en andere intensieve regio’s en bedrijven waar de mijne ook toe behoort? Alle panische reacties ten spijt, het kan makkelijk opgelost worden! Niet iedereen hoort het graag, maar Duijzer heeft gelijk, de helft stopt er binnen vijf jaar mee. Dat klinkt heel dramatisch, maar is een voortzetting van de trend die men ook wel schaalvergroting noemt.

In mijn eigen korte loopbaan van 25 jaar varkenshouden stopten er jaarlijks 1.000 collega bedrijven, daarmee gingen we van 30.000 naar 5.000 in heel Nederland. Vandaag tellen we minder dan 2.000 zeugenbedrijven, 2/3 van alle varkens is in handen van 1.000 ondernemers. Het gros van deze 1.000 collega’s onderneemt het liefst op één locatie en 1.000-2.000 voedselboerderijen met varkens vind je nauwelijks terug in het Hollandse landschap.

Masterplan met verstand
Een bouwstop is tijdelijk, dat is zeker, het verstand komt weer terug. Wanneer overheden en banken echt wat willen uitrichten kunnen ze beter hun energie en gelden aanwenden voor sanering van bedrijven die graag willen stoppen. Duijzer heeft voldoende interne bankinformatie om in het interview te stellen dat dit deel minimaal 1/3 beslaat. Hieronder zitten immers veel bedrijven die nu kunstmatig overeind worden gehouden door zijn bank en door voerleveranciers. Vaker heb ik op deze plek opgeroepen tot een masterplan:

  • Nergens meer nieuw vestiging, locaties zijn er genoeg
  • Versnelde warme sanering van bedrijven die graag willen
  • Landelijke bouwblokken van 3 ha. waarvan maximaal de helft steen en minimaal de helft groen
  • Verstand herwinnen en laten zegevieren, voedselproductie waarderen als een eerste levensbehoefte

 

Foto van Johnny Hogenkamp
Tekst: Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp (1966) heeft een varkensbedrijf met 1600 zeugen en 2600 opfok-/vleesvarkens in het Overijsselse Dalfsen. Pig Business organiseert in zijn showroom netwerkavonden waar varkenshouders en bedrijfsleven op afkomen. Hogenkamp zijn netwerktak FarmFocus is samenwerkingspartner van Pig Business en ontvangt sinds 2004 talloze groepen in de showrooms.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top