Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesColumn: We moeten beste en veiligste voedsel maken

Column: We moeten beste en veiligste voedsel maken

De politiek en media gooien het voor het gemak maar op één hoop: aflaxtoxine in maïs, gesjoemel met paardenvlees en een “journalistiek verantwoord” programma van Zembla. Nederland staat op zijn kop en volgens het NRC van 28 november is het vertrouwen van de consument in de vleesindustrie gedaald. Gelukkig blijft men wel gewoon vlees kopen.

Hoewel we niets kunnen doen aan slechte media en criminaliteit lastig uit te bannen is, zullen we als voedselbranche toch in actie moeten komen. Staatsecretaris Dijksma heeft de Taskforce Voedselvertrouwen opgericht. Nevedi is daarin actief. Die taskforce is zeer breed en heeft een zwaar politiek gehalte. De consument voor ons winnen zal tijd kosten, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De laatste calamiteit bij Vion met biologisch vlees komt dan ook op een heel slecht moment.

Communicatieprobleem
Voor ons vak ’voer’ willen we de zaken nog beter te organiseren. Tijdens de aflatoxine-affaire bleek hoe lastig het was voor onze ketenpartners (in dit geval de zuivel) om zaken met de voerindustrie af te stemmen. De voerindustrie is namelijk veel groter dan alleen mengvoerbedrijven die verenigd zijn in Nevedi en Trust Feed. Er zijn ook nog handelaren in ruwvoer, natte bijproducten, additieven, losse grondstoffen, op- en overslagbedrijven, premixers, kalvermelkproducenten, etc..

Bovendien maakten de varkens- en pluimveesector zich ook zorgen. Aflatoxine is dan met name een probleem voor melkvee, maar wat doet het met onze varkens en kippen? Kortom: een communicatieprobleem.

Mogelijke calamiteiten
We willen dat aanpakken. We moeten als voerindustrie de zaken beter op elkaar afstemmen en een duidelijk aanspreekpunt hebben. Door het verdwijnen van het productschap is er een belangrijk platform weggevallen. We kunnen onze controle- en monitoringsgegevens met elkaar delen en auditprogramma’s op elkaar afstemmen. Er zou één aanspreekpunt moeten zijn voor zaken op gebied van voedselveiligheid.

Met de zuivelindustrie is al afgestemd. We gaan monitoringsgegevens van de melk en het voer met elkaar delen. Op die manier komt een mogelijke calamiteit zo snel mogelijk boven tafel. Dan zijn we nog niet klaar want daarna begint het echte werk pas, namelijk het traceren waar de problemen zich allemaal bevinden en actie ondernemen om (verdere) schade te voorkomen. Bedrijven die niet mee kunnen of willen werken verliezen hun ’license to produce’.

Veiligste voedsel maken
Met de vlees- en eierindustrie zijn we nog niet zover. Ook met de veehouders moet nog veel meer afgestemd worden. Hopelijk komen we zo ver dat we met alle sectoren duidelijke en transparante afspraken kunnen maken. Zodanig dat malafide bedrijven geen kans krijgen en calamiteiten snel en adequaat worden aangepakt.

Nederland moet het beste en veiligste voedsel maken. Dan worden we wellicht de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld!

 

Foto van Huub Fransen
Tekst: Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in onder meer Nevedi. Bovendien maakt hij vanaf het begin deel uit van de stichting Varkens Vandaag. Als ondernemer is hij betrokken bij de varkenshouderij en gefascineerd door de kracht van het familiebedrijf.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top