Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingColumn: 20 euro voor compleet voerpakket

Column: 20 euro voor compleet voerpakket

Meer dan 200 geïnteresseerden waren er op de vorige themabijeenkomst Voeding. Vooral zelfmengen, maar ook fermenteren was hot. Nu zijn we een dik jaar verder en fermenteren lijkt in belangstelling afgenomen.

Zelf voeren we nog steeds een aangeleverd gefermenteerd speenvoer, maar gaan dit ook op het bedrijf bereiden. Compleet gefermenteerd voer voor alle dieren voegde te weinig toe, het voorweken van 20 ton stoomschillen/gerst/tarwe per dag bevalt wel heel goed. Veel collega’s zijn wezen kijken en hebben dit gekopieerd. Prachtige homogene brij en de versgemalen granen ontsluiten volop.

15 grondstoffen
Zelf heb ik het van mijn opa’s gekopieerd, zij weekten vroeger het opgeklopte voer al in een emmer voor. Het zelf mengen heeft landelijk een flinke vlucht genomen na de laatste thema-avond. Er zijn nogal wat variaties mogelijk, allereerst een groot verschil tussen brij- en droogvoeren. Bij het laatste vindt er tevens een overschakeling van brok/kruim naar meel plaats.

Variaties ook in aandelen grondstoffen op het bedrijf. Op ons bedrijf hebben we nu 15 droge en natte grondstoffen, daarmee zitten we in het laatste stadium, het aanvoeren van premixen met een aandeel van nog slechts enkele procenten.

Dik tevreden
Vorig jaar verzorgde mijn voeradviseur Wout Mutsaers de inleiding, maar hij zit momenteel in Noorwegen en wij zonder. Er is geen vaste vervanger gekomen, het bleek mogelijk door zelf het programma aan te schaffen en na flink blokken en zweten is het optimaliseren nu gesneden koek en prachtig om te doen. In doorsnee heb ik de voeders nog beter weten te maken, daarmee ook iets duurder.

Vandaag net 20 euro voor het complete zeugen- en vleesvarkenspakket en 29 euro voor het complete biggenpakket. In de stal zijn ze er dik tevreden mee en dat blijft de beste graadmeter. Volgende week woensdagavond zal er de nodige aandacht aan worden besteed. Naast openstelling van de voerruimtes, inzage rantsoenen, demonstraties en presentaties, uiteraard ook weer volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen.

Foto van Johnny Hogenkamp
Tekst: Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp (1966) heeft een varkensbedrijf met 1600 zeugen en 2600 opfok-/vleesvarkens in het Overijsselse Dalfsen. Pig Business organiseert in zijn showroom netwerkavonden waar varkenshouders en bedrijfsleven op afkomen. Hogenkamp zijn netwerktak FarmFocus is samenwerkingspartner van Pig Business en ontvangt sinds 2004 talloze groepen in de showrooms.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top