Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Topsegment of bulk

Column: Topsegment of bulk

Wie zijn oor goed ten luister legt bij Duitse afnemers, kan voorzien dat de Nederlandse biggen en varkens op termijn aan de allerhoogste eisen moeten voldoen.

Komende woensdag de Tesco controle op ons bedrijf. Omdat verreweg de meeste nakomelingen van onze zeugen in Duitsland binnen dit concept geslacht worden, voldoen we al vele jaren aan de eisen. Ik vind ze niet echt buitensporig, niet castreren, alle zeugen gelijk na dekken in groepen en medicijnkast en kadaverkoeling op slot.

Daarentegen geen extreme oppervlakte eisen, zoals het sterrenvlees vereist. Het lijkt echter een kwestie van tijd en het wordt en/en. De grootste Duitse slachterijen geven nu al aan dat het niet zo kan zijn dat ze volop Nederlandse varkens slachten, maar tegelijkertijd geen vlees aan de belangrijkste afnemers in ons land kunnen leveren. De Nederlandse slachterijen zullen zich conformeren aan hun Duitse collega’s.

30 procent topsegment
Chauvinisme viert hoogtij in voedselland, de Duitsers reppen over 4 tot 5 maal D. Het liefst varkensvlees in de winkels van Duitse fok- en vleesvarkenshouders, voerindustrie, slachterijen en vleesverwerkers. Nederland wil dit ook graag, maar beseft dat ze dan nog maar hooguit 30 procent van de productie afgedekt heeft.Wie voor deze 30 procent wil leveren moet opereren in het topsegment. Wie hier niet in mee wil of kan gaan levert bulk, de grote vraag is echter voor welke dumpprijs en voor welke markt.

Beide is erg lastig, tegelijk ook uitdagend. Produceren voor het topsegment vraagt opnieuw om grote investeringen die de kostprijs met minimaal 30 cent per kilo opjagen. Bulk produceren tegen lage opbrengsten en constant achterhoedegevechten blijven voeren is ook geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Meerkosten uitsmeren
Voor ons bedrijf zijn het erg lastige keuzes, voor anderen denk ik evengoed. Topsegment betekent nogal wat, wij voldoen niet met onze oppervlaktenormen en spenen te jong. Het zou sectoraal best een goede optie zijn dat we een kwart minder zeugen gingen houden, bedrijfseconomisch echter niet rond te zetten. Vergunningen worden dan ook weer aangevraagd, om de meerkosten uit te kunnen smeren gelijk voor een kwart zeugen erbij in plaats van eraf.

Eigen aan- en opfok willen we behouden, de vleesvarkens zullen grotendeels het veld moeten ruimen. Het houdt echter niet op met enkel 4 weken spenen, beren, groepshuisvesting gehele dracht (kraamstal?), biggen op 0,4 m² met dichte vloeren en een verbod op boxen met/zonder uitloop.

Dierenbescherming
Geconditioneerd transport, strogebruik en energieneutraal boeren. Waar bevindt zich het einde en hoe aantrekkelijk zijn de vooruitzichten wanneer we de eisen door dierenbeschermers laten bepalen. In een column van de Dierenbescherming sprak diens directeur Frank Dales boekdelen, citaat:

“De Dierenbescherming zou het liefst geen vlees meer zien in de winkels en bedrijfskantines.”

Iedereen succes met zijn of haar keuzes, ik ben er nog niet uit. Wetende dat vergunningen ook jaren tijdsbeslag in kunnen nemen, dit traject inmiddels ingezet.

Bron: FarmFocus

Foto van Johnny Hogenkamp
Tekst: Johnny Hogenkamp

Varkenshouder Johnny Hogenkamp (1966) heeft een varkensbedrijf met 1600 zeugen en 2600 opfok-/vleesvarkens in het Overijsselse Dalfsen. Pig Business organiseert in zijn showroom netwerkavonden waar varkenshouders en bedrijfsleven op afkomen. Hogenkamp zijn netwerktak FarmFocus is samenwerkingspartner van Pig Business en ontvangt sinds 2004 talloze groepen in de showrooms.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top