Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: 2015, 2016, 2018, 20??

Column: 2015, 2016, 2018, 20??

De eerste editie van Pig Business 2015 ligt nu voor u. De eerste editie van het jaar dat de varkenshouders niet meer zouden castreren. Dat was de inzet. In de tijd dat ik voor Agrio werk, heb ik het traject om te stoppen met castreren op de voet mogen volgen.

In juni 2007 assisteerde ik een dierenarts bij het plaatselijk verdoven van biologische biggen voordat ze werden gecastreerd. De biologische sector liep hiermee een jaar voor op de gangbare sector waar, onder druk van actiegroepen vanaf 2008 verdoofd werd gecastreerd. Om dan vanaf 1 januari 2015 helemaal gestopt te zijn met het castreren van beerbiggen. Niets blijkt minder waar.

Weer castreren
Uit een praktijkonderzoek van Pig Business blijkt dat 35 procent van de varkenshouders die op enig moment niet castreerden, in 2014 tot januari 2015 weer zijn gaan castreren. Redenen om te stoppen: ‘Ik hoor klachten van consumenten en koks, ze vinden het stinken.’ En: ‘De consument heeft een kans van 5 procent dat het vlees stinkt tijdens het bereiden ervan, ik schaam me daarvoor als producent van vlees.’

Varkenshouders die wel castreren, geven aan dat ze dat voornamelijk doen omdat de markt dat van hen vraagt. Ze leveren binnen concepten waarbij niet-castreren een eis is. 32 procent van de ondervraagden geeft bovendien als reden dat de betere voerwinst opweegt tegen de extra kosten van verdoofd castreren en kortingen. Bovendien zijn ze van een vervelende klus af.

Beren op de weg
Bijzonder dat beide groepen varkenshouders aangeven dat de markt er om vraagt. Annechien ten Have heeft hier wel een verklaring voor. In een reactie op het onderzoek geeft zij aan dat de markt zijn evenwicht heeft gevonden. Maar als dit evenwicht van de markt betekent dat 37 procent van de varkenshouders zijn beerbiggen niet castreert, waar is het Europese doel van stoppen met castratie in 2018 dan op gestoeld? Waren de beren op de weg dan toch echter dan sommigen voorspelden?

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top