Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Gemiddeld is niet goed genoeg

Column: Gemiddeld is niet goed genoeg

Uit mijn schooltijd weet ik mij nog goed te herinneren dat een 5,5 het minimale streven was. Het was geen cijfer om trots op te zijn, maar het was uiteindelijk tenslotte tóch een voldoende.

Het gemiddelde was voldoende om te slagen voor school. In de varkenshouderij ligt de lat voor slagen vele malen hoger. De huidige markt verlangt veel van varkenshouders. Zeker in Nederland moet een varkenshouder vakman, manager en ondernemer in één zijn.

Het zorgt er voor dat er nog dagelijks varkenshouders met hun bedrijf stoppen. Het is iets van alle tijden. Aan de onderkant vallen de bedrijven af. Het gemiddelde schuift op en is de nieuwe norm.

Enorme spreiding

Toch is het gevaarlijk om jezelf te spiegelen aan het gemiddelde. Ondanks het afvallen van veel varkensbedrijven in de afgelopen jaren is de spreiding in resultaten tussen Nederlandse varkensbedrijven nog enorm.

Daarom geeft een gemiddelde je veel te weinig inzicht in de enorme afwijkingen die er zijn. Het is niet alleen veel interessanter om je te vergelijken met de bovenkant, maar ook bittere noodzaak.

Reserveringscapaciteit

Een bankman refereerde er onlangs aan dat een gemiddeld Nederlands varkensbedrijf in de afgelopen 15 jaar er slechts 3 jaar in geslaagd is om hun reserveringscapaciteit te halen. De reserveringscapaciteit geeft de financiële ontwikkelingsmogelijkheden weer en is daarmee een indicator van de financiële gezondheid van een varkensbedrijf.

Het verhaal van de bankman maakte ook duidelijk dat nog maar een kwart tot een derde van de kredietaanvragen in de varkenshouderij goedgekeurd wordt. De cijfers had hij niet paraat.

Maar ik kan mij voorstellen dat, als je alleen de reserveringscapaciteit van deze varkenshouders naast elkaar zet, je een veel rooskleuriger beeld krijgt van de varkenshouderij. Het maakt alleen maar duidelijk dat een gemiddeld varkensbedrijf in Nederland het niet meer redt.

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top