Column: Eerste sneeuw hindert Canadese oogst

De eerste sneeuw is alweer gevallen dus voor de gewassen die nog geoogst moeten worden is het afwachten of dat nog lukt. De kwaliteit zal dus ook achteruit gaan, wat meer voergraan betekent. Gelukkig hebben we ons eigen graan wel op tijd kunnen combinen en zit nu mooi droog in de silo. De opbrengst is bovengemiddeld en ook de kwaliteit is goed.
Dat geldt voor de meeste gewassen die tot nu toe zijn geoogst met als gevolg dat de graanprijzen behoorlijk zijn gezakt. Tarwe – met ongeveer 13 procent eiwit – wordt verhandeld voor 123 euro per ton, gerst gaat voor 103 euro per ton en erwten gaan voor $ 137 euro per ton. Alles bij elkaar is de voerprijs ongeveer 15 procent gedaald.
De varkensprijzen zijn tot begin zomer redelijk goed geweest, zo rond de 1,13 euro per kilogram levend gewicht, maar de laatste 2 maanden is deze behoorlijk gezakt en momenteel is de basisprijs rond de 82 eurocent per kg , wat uiteindelijk neerkomt op 90 eurocent per kg. Al met al geen goede prijs en de vooruitzichten zijn niet geweldig voor het eerste half jaar.
Afgelopen week hebben we het perceel van onze buurman erbij kunnen kopen. Het is, zoals bijna alle percelen hier, 800 bij 800 meter dus de kavel is 64 hectare ( quarter section ). Hij was vorig jaar al gestopt met het houden van vleesvee en had het dit jaar verhuurd. Vorige maand heeft hij besloten het te verkopen en hebben we een bod uitgebracht, wat hij heeft geaccepteerd.
De vraag naar grond is de laatste jaren sterk gestegen met als gevolg dat de prijzen ook sterk zijn gestegen. Aangezien deze grond aan die van ons grenst, hebben we wel iets meer betaald dan de normale prijs, maar er is hier ook een huis bij inbegrepen, alsmede faciliteiten voor het houden van vleesvee. Omdat we zelf wat meer vleeskoeien zijn gaan houden ( op dit moment 20 en 13 vaarzen die we aanhouden ) komt dit wel goed uit.
Een hot issue momenteel in Canada is het feit dat onze liberale regering heeft besloten een prijs te zetten op de carbon emissie in 2018. Dit wordt de carbon tax genoemd en zal de prijs van de meeste artikelen – waaronder brandstoffen en aardgas – doen stijgen. Dit heeft een nadelig gevolg voor met name de prairie provincies – waaronder ook Alberta – en de Noordelijke Territories, omdat de winters hier kouder zijn dan de meeste andere provincies alsmede de afstanden die gereden moeten worden om naar bijvoorbeeld een winkelcentrum te gaan groter zijn.
Gemiddeld rijden we zelf ongeveer 50.000 km per jaar in een truck die 1 op 6 tot 7 gebruikt. Ook de trekkers en combine gebruiken behoorlijk wat brandstof. De meeste Canadezen in Western Canada ( waar veel olie en aardgas wordt gewonnen wat goed is voor de werkgelegenheid ) zijn tegen deze tax vooral omdat Canada maar 1,5 procent van de wereldemissie voor haar rekening neemt dus als we 30 procent minder emissie bereiken door de carbon tax zal dit maar weinig invloed hebben op de wereldemissie.
Tekst: Henk Schipper