Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktVarkensprijzenVleestax binnen 10-15 jaar realiteit

Vleestax binnen 10-15 jaar realiteit

In Denemarken ligt een wetsvoorstel op tafel om per kilogram vlees een taks van 2,30 euro in te voeren. Dat meldt investeerdersnetwerk Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR).

In een rapportage voor een belangrijke groep investeerders stelt de organisatie dat een belasting op vlees, met als doel de toenemende vleesconsumptie in te perken, binnen vijf tot tien jaar een feit zal zijn: „De veeteelt veroorzaakt wereldwijd 15 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en de vleesconsumptie neemt op wereldschaal toe. Het eten van veel vlees brengt schade toe aan de gezondheid. Dat zorgt voor hoge gezondheidszorgkosten.”

Kosten financieren met vleestax

In Duitsland, Denemarken en Zweden is in het parlement al gesproken over een vleestaks. In ons land werd in 2010 al door het toenmalig ministerie van VROM gesproken om het btw-tarief voor niet-biologisch vlees van 6 naar 19 procent te verhogen. Ook de PvdD maakte zich hier recentelijk weer sterk voor. De Chinese overheid verlaagde de aanbevolen maximale vleesconsumptie vorig jaar met 45 procent. „Wanneer beleidsmakers de reële kosten van obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het probleem van de klimaatverandering en de antibioticaresistentie willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller. Hij is oprichter van FAIRR en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

Politiek onmogelijk

Het is niet voor het eerst dat er een wereldwijde analyse plaats vindt van een vleestaks. Vorig jaar stelde FAIRR dat een heffing van 40 procent op (rund)vlees, 20 procent op zuivel en 8,5 procent op kip jaarlijks 500.000 mensenlevens zou redden. Bovendien zou dit de klimaatopwarming afremmen. „Vaak wordt een vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd,” meldt het bericht van het investeerdernetwerk. „Maar onderzoek van de denktank Chatham House, een onafhankelijk beleidsinstituut gevestigd in Londen, wees in 2015 uit dat een dergelijke belastingmaatregel minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken.”

Uit het onderzoek bleek ook dat burgers verwachten dat overheden de leiding nemen in zaken die de wereld verbeteren.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top