Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesIerse vleesverwerker produceert ’s werelds gezondste bacon

Ierse vleesverwerker produceert ’s werelds gezondste bacon

Een vleesverwerker in Noord-Ierland zegt het zogenaamde 's werelds eerste bacon/spek ontwikkeld te hebben dat vrij van nitriet is, het kankerrisico van spek vermindert en de houdbaarheid en kleur handhaaft van bacon geconserveerd met natriumnitriet.

De vleesverwerker Finnebrogue Artisan uit Downpatrick in County Down heeft zijn product 'Naked Bacon' genoemd. Het bedrijf zegt dat het heeft gewerkt met Spaanse chemici die het voor elkaar hebben gekregen om bacon/spek te produceren dat geen nitriet uit groenten of uithardingsmiddelen bevat, waardoor het Engelse ontbijt een beetje gezonder wordt.

Na vijf jaar onderzoek door Finnebrogue is het nieuwe spek het eerste baconproduct dat volledig vrij is van nitrieten, conserveermiddelen, E-nummers en alle allergenen. In navolging van deze ontwikkeling van nitrietvrij spek, zal Finnebrogue binnenkort ook ham- en varkensvleesworsten lanceren die ook vrij zijn van nitrieten.

Smaaktests

Het doel van het toevoegen van nitriet is om gerijpt vlees zijn karakteristieke roze kleur, textuur, een beetje smaak te geven en ook als conserveermiddel te helpen. Het nieuwe natuurlijke aroma dat Finnebrogue gebruikt, wordt geproduceerd uit natuurlijke mediterrane vruchten en kruidenextracten. In onafhankelijke blinde smaaktests zeiden consumenten dat het even goed of beter was dan traditioneel gezouten vlees. De smaakmaker wordt momenteel gebruikt in hammen in continentale stijl in de Europese Unie, maar dit is de eerste keer dat de technologie wordt toegepast op bacon.

Kankerverwekkend

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt momenteel dat met nitrieten gehard spek even gevaarlijk is als asbest en roken, omdat de chemicaliën bij inname kankerverwekkende nitrosaminen produceren. Ze hebben geschat dat elk jaar ongeveer 34.000 darm- en darmkankersterfte rechtstreeks te wijten zijn aan diëten die veel verwerkte vlees bevatten. De WHO heeft ook berekend dat het eten van twee plakjes met nitriet gekookte bacon per dag het risico op darmkanker met 18 procent verhogen. Maar deze waarschuwing en cijfers zijn wel controversioneel en wordt niet door alle deskundigen onderschreven.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top