Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Dat onderbuikgevoel

Column: Dat onderbuikgevoel

zogende biggen
‘Angst is een slechte raadgever’ is zo’n gezegde. Maar wat vindt u van ‘We moeten eens van dat onderbuikgevoel af’? Die gedachte zette zich vast in mijn hoofd de laatste weken. Dat nare onderbuikgevoel dat we krijgen in de agrarische sector als ‘zij’ iets over ons beslissen, of als ‘zij’ het over ons hebben. Gebruik uw rechten, juist als het erop aankomt.

Ook het imago van de varkenshouderij zorgt vaak voor zo’n onderbuikgevoel. En niet alleen bij burgers! Is het terecht dat de sector, of u als varkenshouder, zich daarover zorgen maakt? Het overgrote deel van Nederlandse bevolking draagt de agrarische sector toch een warm hart toe? Ik hoorde ooit eens een getal van 97,3 procent noemen… „We moeten trots zijn op onze sector”, zei een van de sprekers tijdens onze Pig Business Jaarspecial. En we mogen trots zijn op de sector: De export van Nederlandse landbouwgoederen steeg weer in 2017. Nu gaat het in totaal om 91,7 miljard euro. Vlees en bereide vleesproducten waren goed voor bijna 12 procent hiervan; ruim 18 miljard euro! Realiseert u zich hoeveel restproducten we voor BV Nederland tot waardevolle dierlijke eiwitten transformeren!

Ons komt méér eer toe en minder ‘schande’-geroep. Maar dat moeten we dan wel claimen. Met frauduleuze praktijken valt geen eer te behalen. Maar ‘Het overgrote deel van de varkenshouders is geen mestfraudeur’ kopt een van onze achtergrondartikelen. De varkenshouder is geen fraudeur maar slachtoffer van slecht bestuur. En van slechte wetgeving want er zijn hiaten in de mestwetgeving. En dát onderbuikgevoel leefde bij u natuurlijk al langer.

Bij de keuze van genetica op bedrijfsniveau spreekt de onderbuik vaak ook mee. Varkenshouders zijn zich niet altijd bewust van de noodzaak van een uitgebalanceerde aanpak in de moderne varkensfokkerij. Voor de keuze van eindberen bestaat een tool, met een economisch model, dat het saldo van alternatieven in beeld brengt. ‘Ten opzichte van het genetisch potentieel laten we nog altijd 10 euro per vleesvarken liggen.’ Dus jaarlijks 120 miljoen euro; 30.000 euro per bedrijf. En dát prikkelt vast uw onderbuikgevoel om de thema-avond Fokkerij te bezoeken.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
14feb2018

Thema-avond: Fokkerij

Ontdek meer over de “Fokkerij” op woensdag 14 februari 2018 in Dalfsen. Verschillende sprekers, waaronder Geert Beltman van Molenaars Fokbedrijf te Markelo, zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
14 februari te Dalfsen
21feb2018

Thema-avond: Fokkerij

Kom woensdag 21 februari 2018 naar de thema-avond Pig Business “Fokkerij” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
21 februari te Nederweert-Eind
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top