Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFokken op economie

Fokken op economie

Op 21 februari aanstaande houdt Pig Business de thema-avond ‘Fokkerij’ in Nederweert-Eind. Dat gebeurt in Ons Boerenerf. Gastspreker Paul van der Meijden is mede-eigenaar van een varkenshouderij in St. Michielsgestel. Ook stuurt hij samen met zijn zwager, Jan Welvaarts, het concept Elite Varkens aan. Deze keten telt negen franchise-ondernemingen met totaal 15.000 zeugenplaatsen.

In 1993 startte de ambitieuze ondernemer zijn eigen varkenshouderij. Hij deed dat na het volgen van de Has in Den Bosch, een functie bij CHV en een functie als bedrijfsleider bij een varkenshouderij. Paul van der Meijden (50) is nu tevens manager van PIC Nederland. Tijdens onze thema-avond spreekt hij echter vanuit de invalshoek van de eigen varkensbedrijven en ‘Elite Varkens BV’.

Eén van de eersten

„Ik was 26 toen ik boer werd”, vertelt hij „En ik heb toen de strategische keuze gemaakt om te gaan voor een hoge gezondheidsstatus en robuuste zeugen. En daarbij de focus in de fokkerij meer op het kweken van meer spieren bij vleesvarkens te leggen, dan te proberen het spek eraf te krijgen. Daarbij neem ik altijd in ogenschouw dat voerkosten de grootste kostenpost vervult in de varkenshouderij, gevolgd natuurlijk door uitval.” Na diverse schaalvergrotingen maakte zijn varkenshouderij in het jaar 2000 een ruiming door. Oorzaak: levering van verontreinigd voer. Paul: „Dat gaf ons de mogelijkheden om in 2003 te starten met het leveren van aujeszky-vrij materiaal op de Duitse markt. We waren daarmee één van de eersten. De fokkerij deden we aanvankelijk in eigen beheer. Maar in 2005 hebben we dit ondergebracht bij fokkerijgroepering PIC. Dat was trouwens ook het jaar dat het eerste ‘Elite-zeugen’-franchise bedrijf zijn intrede deed.”

Focus op eindproduct

Paul vervolgt: „Ons ketenconcept heeft als primaire doel iedere deelnemer een goede boterham te laten verdienen door eerlijk, hard en vooral prettig samen te werken. Samen produceren we kerngezonde (speen)biggen die we voor een goede prijs in Duitsland kunnen afzetten.” Daarbij noemt hij de manier waarop ze varkens fokken uniek in Noord-West Europa: „We focussen namelijk constant op het eindproduct. We willen een biggen leveren die gewild zijn bij de Duitse eindgebruiker. Dat begint al in ons topfokbedrijf in Essel-Engehausen (Duitsland). Daar liggen circa 1.000 zeugen. Op dit kernfokbedrijf produceren we dus de fokgelten voor alle zeugenhouders in de keten.”

Eigen beergroep

Het Duitse topfokbedrijf produceert voor Elite Varkens BV de klassieke Camborough gelt. Deze gelten en zeugen worden bij de negen Nederlandse vermeerderaars gedekt met 100 procent SPF-vrij sperma van PIC-eindberen. Paul: „We gebruiken daarvoor momenteel een eigen beergroep. Het gaat vooral om zelf geselecteerde beren uit de 408 G- en de 408 M-lijnen om de Duitse marktsegmenten zo optimaal mogelijk te kunnen bedienen.” En natuurlijk willen ze ook bij Elite Varkens liefst zoveel mogelijk biggen per zeug per jaar draaien, echter mét behoud van voor de keten belangrijke parameters als voerconversie, groei en bevleesdheid. Paul: „Het rendement en arbeidsgemak bij de vleesvarkenshouder, bepaalt uiteraard de waarde van de biggen die we produceren.”

Voerefficiëntie zeugen

Opvallend is dat het gehanteerde fokdoel voor zeugen, naast reproductie, zich sterk focust op efficiënte groei en karkaskwaliteit. Paul: „De zeug bepaald immers voor de helft de genetische

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: T. van Asseldonk

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
21feb2018

Thema-avond: Fokkerij

Kom woensdag 21 februari 2018 naar de thema-avond Pig Business “Fokkerij” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
21 februari te Nederweert-Eind
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top