Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingMinder stikstof? Grootste klap maak je met voer

Minder stikstof? Grootste klap maak je met voer

De Nederlandse veehouderij is wereldkampioen in stikstofefficiëntie. Daar zijn de voerfabrikanten het over eens. Diervoederproducenten gaan ervoor om wereldkampioen te blijven, door in te zetten op efficiënt voergebruik. „Het begint eigenlijk al bij de mestproductie, maar de grootste klap kun je maken in het voergebruik."

Door efficiëntere voerbenutting verbruik je minder eiwit en daardoor heb je minder stikstofuitstoot”, legt Eelco van de Hoef, hoofd van het Varkens Innovatie Team bij AgruniekRijnvallei, uit. Het lijkt dus simpel: minder eiwit in voer en minder uitstoot; maar is dat het ook? Nee, weet Van de Hoef. Hij merkt dat de varkens de afgelopen jaren magerder zijn geworden door de genetica: „En het kenmerk van magere varkens is dat ze een hoog eiwitgehalte moeten hebben. Als je ze dat niet aanbiedt, dan halen ze de gewenste groei niet of ze worden agressief.”

Aminozuren

Onder meer AgruniekRijnvallei, ABZ Diervoeding en ForFarmers onderzoeken hoe het eiwit in het voer verlaagd kan worden, terwijl de eiwitkwaliteit hoog blijft. Daarvoor worden aanpassingen gedaan in de ‘bouwstenen’ van het eiwit, de aminozuren.

ABZ Diervoeding kijkt naar de beschikbaarheid van nieuwe synthetische aminozuren die op de markt komen om het ruw eiwitgehalte te drukken: „Stel je krijgt een maximumnorm op het ruw eiwitgehalte van het startvoer, dan zul je merken dat de jeugdgroei ook minder goed benut wordt. Dat zou leiden tot minder goede voerefficiëntie waardoor je meer voer nodig hebt. Ik zou het daarom niet zinvol vinden om een maximum eiwitgehalte op het voer te zetten”, zegt nutritionist Jacco Vessies, die verwijst naar de oude voermaatregel van Schouten die inmiddels van tafel is.

Ook ForFarmers kijkt naar de beschikbaarheid op de markt: „De synthetische aminozuren zijn heel belangrijk om de stikstofefficiëntie te verbeteren. Dat wordt vaak een beetje onderbelicht. Het dier is namelijk niet geïnteresseerd in eiwit, maar het heeft aminozuren nodig.”

Onderzoek

De Lochemse diervoederfabrikant is bezig met onderzoek naar drie nieuwe aminozuren: leucine, isoleucine en later histidine. „Bij elk aminozuur wordt een half procent eiwit eruit gehaald, wat overeenkomt met ongeveer 1 procent soja”, aldus Van Wesel.

AgruniekRijnvallei is bezig met de optimalisatie van 12 aminozuren, waarvan er 4 nieuw zijn. Van de Hoef is kritisch over het gebruik van synthetische aminozuren: „Een aantal is lang niet zo goed als echte eiwitten. We zijn wel druk bezig om dat te verbeteren.”


Lees het hele artikel in het vakblad Pig Business, dat op 4 september verschijnt. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Hans Swaep

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Stikstof
Gerelateerde evenementen
23sep2020

Thema-avond Voeding = VOL

Kom meer te weten over Voeding op woensdag 23 september 2020 bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen het thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
23 september te Nederweert-Eind
16sep2020

Voeding

Kom woensdag 16 september naar de thema-avond Voeding van Pig Business bij showroom FarmFocus in Dalfsen.
16 september te Dalfsen
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top