Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consumentMeeste Nederlanders willen geen vleestaks

Meeste Nederlanders willen geen vleestaks

Slechts een kleine minderheid van de Nederlanders voelt iets voor een vleestaks om het consumeren van minder vlees te stimuleren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland.

Slechts 36 procent van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten, ziet iets in het invoeren van een vleestaks. Gemeten naar alle respondenten komt dit neer op slechts 2 op de 10 Nederlanders, concludeert het onderzoek.

Voorlichting

Voorlichting door het Voedingscentrum wordt als een veel betere maatregel gezien: 62 procent van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten, ziet dit als beste middel. Bijna de helft van de ‘zelfverklaarde vleesminderaars’ denkt dat een hogere prijs via een keurmerk (zoals bijvoorbeeld biologisch of Beter Leven) de beste route is.

Het is echter de vraag of de consument dezelfde keuze maakt als hij of zij voor het schap staat. Uit onderzoek van Wageningen University & Research, in opdracht van Wakker Dier, blijkt dat de vleesconsumptie de afgelopen 10 jaar nagenoeg gelijk is gebleven, met in 2018 zelfs een lichte stijging. Wat mensen zeggen en wat mensen doen verschilt dus. Wereldwijd zal de consumptie van vlees overigens blijven toenemen, vooral van pluimveevlees. Dat blijkt uit onderzoek van de OECD en FAO.

Politieke kleur

D66-stemmers (85 procent) vinden het meest dat de vleesconsumptie moet worden verminderd. Daarna volgen GroenLinks (84 procent) en ChristenUnie-stemmers (80 procent). PVV’ers (34 procent), FvD’ers (35 procent) en CDA’ers (43 procent) vinden minderen met vlees het minst belangrijk.

LTO Nederland vindt een vleestaks niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven. „Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, niet in de laatste plaats omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest. Een vleestaks is in ieder geval geen oplossing", meent LTO.

Duurzaamheid

LTO ziet meer in een lobby voor betere mededingingsregels rondom duurzaamheid en een sterke positie van de boer in de keten. Ook onderdeel zijn van maatschappelijke bewegingen zoals het Deltaplan Biodiversiteit, ziet LTO als een meerwaarde. ‘Daar hebben we hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees.’

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top