Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenKamerleden stellen vragen over Covid-19 bij Van Rooi: 'Had het bedrijf niet gesloten moeten worden?'

Kamerleden stellen vragen over Covid-19 bij Van Rooi: 'Had het bedrijf niet gesloten moeten worden?'

Kamerleden van GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld over de situatie bij slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Omroep Brabant maakte vorige week bekend dat het documenten in handen heeft waarin staat dat Van Rooi in juni meer mensen aan het werk liet dan toegestaan. De Veiligheidsregio greep toen niet in.

De slachterij moest in mei noodgedwongen sluiten nadat veel medewerkers positief testten op Covid-19. Begin juni mocht het bedrijf weer open. Het kreeg toen toestemming om op te starten met maximaal 300 negatief geteste medewerkers. Toen de GGD en de Veiligheidsregio op 11 juni een controle uitvoerde, gaf Van Rooi aan dat er 500 negatief geteste medewerkers aanwezig waren. Dit was dus meer dan toegestaan. Dat blijkt uit documenten die Omroep Brabant in haden heeft.

Niet ernstig genoeg

De Veiligheidsregio zegt tegen Omroep Brabant dat het de overtreding niet ernstig genoeg vond ‘in relatie tot de al bereikte resultaten’. „Op basis van onze eigen waarnemingen was het aantal werkzame mensen in het bedrijf zeer acceptabel (op sommige plekken leek het uitgestorven). Van Rooi Meat gaf zelf aan dat het aantal hoger was dan vooraf aangegeven. Ons oordeel was dat dit acceptabel was, maar dat Van Rooi Meat dit vooraf had moeten melden."

Slachterijdirecteur Marc van Rooi zegt dat hij zich aan alle afspraken heeft gehouden. Hij spreekt van een ‘misverstand’ aan de kant van de veiligheidsregio. Hij geeft wel toe dat hij misschien wel eerder had moeten laten weten dat hij al 500 mensen aan het werk had.

Ingrijpen

De Kamerleden willen opheldering van minister Schouten over de situatie. Ze vragen waarom de Veiligheidsregio niet heeft ingegrepen en wat de minister van de situatie bij Van Rooi vindt. ‘Wordt er bij slachterijen soepeler omgegaan met de regelgeving om ze niet in de problemen te brengen? Wat zouden de gevolgen voor veehouders zijn als meerdere slachterijen de deuren moeten sluiten?’ vragen de GroenLinks-Kamerleden Paul Smeulders en Laura Bromet aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De D66-Kamerleden Tjeerd de Groot en Marijke van Beukering-Huijbregts maken een vergelijking met Vion in Boxtel. ‘Hoe beoordeelt u dat slachthuis Vion in Boxtel niet dicht moest en van Rooi Meat in Helmond wel, ondanks dat op beide bedrijven sprake was van ongeveer even veel coronabesmettingen?’, laat het weten in vragen aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Justitie en Veiligheid.

Rol NVWA en inspectie

D66 gaat ook in op de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ‘Waarom heeft deze niet ingegrepen door het slachtproces te stoppen? Zo nee, hoe is dit mogelijk? Hoe verhoudt de rol van de NVWA zich in dit soort gevallen tot die van de veiligheidsregio?’. De Groot en Huijbrechts vragen ook welke bevoegdheden de minister heeft om in te grijpen, wanneer de veiligheidsregio ‘niet gepast’ te werk gaat.

GroenLinks vraagt of de Inspectie SZW betrokken is bij veiligheid in de slachterijen.'Is er op dit moment nog steeds extra aandacht van de Inspectie SZW voor de situatie in slachterijen, kunt u garanderen dat er in alle slachterijen op dit moment veilig wordt gewerkt?'

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Agrio archief

Bronnen: Omroep Brabant, Tweede Kamer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Corona
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top