Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidGezondheidsdienst: ‘Dode dieren liegen niet’

Gezondheidsdienst: ‘Dode dieren liegen niet’

Tom Duinhof is dierenarts varken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Zijn professionele focus ligt momenteel bij PRRS en luchtwegaandoeningen. Daarnaast is hij één van de dierenartsen van de Veekijker Varken. „Met sectie kun je veel meer dan je denkt” aldus Duinhof, die al ruim 25 jaar bij GD werkt. Hij vertelt hierover op de Pig Business thema-avond ‘Varkensgezondheid’ in Dalfsen op 7 maart a.s.

Duinhof gaat op de thema-avond uitleggen wat er komt kijken bij een ‘goede’ sectie. „Want”, zo luidt zijn motto deze avond „Dode dieren liegen niet.” De Veekijker is een telefonische helpdesk voor veehouders en dierenartsen. Het is één van de instrumenten van de diergezondheidsmonitoring. Ervaren en gespecialiseerde dierenartsen bieden hier deskundige hulp en advies op maat bij vragen over diergezondheid. Naast de Veekijker is pathologische onderzoek een belangrijk onderdeel van de diergezondheidsmonitoring. Dieren die worden aangemeld voor sectie worden ’s morgens door de ophaaldienst van GD opgehaald, zodat de sectie op dezelfde dag kan worden uitgevoerd. Op de dag van inzending is de eerste uitslag met de resultaten van de beoordeling van het karkas al via VeeOnline beschikbaar. De patholoog neemt ook monsters voor vervolgonderzoek in het laboratorium. Varkenshouder en dierenarts ontvangt een e-mail waarin de uitslag van de vervolgonderzoeken staan vermeld.

Sectie en vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek van een sectie kan bestaan uit onderzoek van stukjes weefsel (histologie) met behulp van microscoop. Analisten zorgen ervoor dat het materiaal op de juiste wijze wordt geprepareerd. Ook wordt in het GD-laboratorium PCR-onderzoek gedaan naar virussen die mogelijk een rol kunnen spelen. PCR is een moderne onderzoekmethode gericht op het DNA van het virus. Als de resultaten van het vervolgonderzoek bekend zijn, stelt de patholoog op basis van zijn bevindingen de uitslag op. De uitslag wordt teruggekoppeld aan de dierenarts en aan de varkenshouder.
Dierenarts en veehouder kunnen op het inzendformulier ook aangeven welk vervolgonderzoek, in ieder geval moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in verband met bedrijfsgebonden vragen. Dat geldt ook voor het bewaren van gevonden bacteriën of virussen.

Hoe kun je meer uit een sectie halen?

Meer uit de sectie halen begint al bij het insturen. Duinhof zal op de thema-avond toelichten waarom het zo belangrijk is om, in overleg met de dierenarts, een representatief kadaver in te sturen voor sectie. Vertoont het dier dat ingestuurd wordt de verschijnselen die je wilt onderzoeken en komt het uit dezelfde groep? „Als je daarover twijfelt, bel dan de Veekijker voor overleg”, luidt het advies. Het is ook belangrijk om tijdig in te sturen. Om bijvoorbeeld schade aan het darmweefsel door PED of een Rota-virus goed te kunnen vaststellen moet het varken binnen een dag op de sectietafel liggen. Verder is het uitermate belangrijk om sectiemateriaal te koelen, vooral bij warm weer, desnoods met de slang met koud water erop.

Vraagstelling belangrijk

Duinhof kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een heldere vraagstelling is. „Overleg met je dierenarts en vermeldt de vragen duidelijk op het inzendformulier, zodat de patholoog exact weet wat er precies op het bedrijf aan de hand is. Zorg voor uitgebreide informatie over het dier en over het bedrijf.” Geef antwoord op vragen als: Hoe vaak komt het probleem op het bedrijf voor? Misschien al langere tijd? Welke maatregelen zijn er al genomen? En als je Tom vraagt naar het insturen van organen of hele karkassen dan zegt hij: „GD geeft de voorkeur aan complete karkassen om goed werk te kunnen leveren, we hebben dan meer informatie om tot een juiste uitslag te komen.”


Geen oorzaak gevonden

Wat betekent het als er op de uitslag staat: ‘geen oorzaak gevonden’? Als de randvoorwaarden in acht zijn genomen is ook deze uitslag volgens Duinhof zeker waardevol. De factor ‘infectie’ kun je dan volgens hem uitsluiten. De varkenshouder kan zich dan samen met zijn dierenarts richten op de managementmaatregelen: „Mogelijk speelt het klimaat een rol bij een ziektebeeld, de kwaliteit van het water of heeft de longschade een andere oorzaak, bijvoorbeeld ammoniakdampen.”

Antwoorden uit vervolgonderzoek

Wanneer vervolgonderzoek is aangevraagd en de gevonden bacteriën of virussen zijn bewaard. Kunnen ook vragen worden beantwoord zoals: „Gebruiken we wel het juiste vaccin? Is de nieuwe PRRS-infectie van hetzelfde type dat de varkenshouder net de baas was geworden, of is het een nieuwe virusstam? Bij een sectie speelt communicatie tussen varkenshouder, dierenarts en GD een belangrijke rol, want dode dieren liegen immers niet!

Actualiteiten uit de monitoring

Tijdens deze Pig Business thema-avond gaat Duinhof de bezoekers niet alleen uitleggen wat er komt kijken bij een ‘goede’ sectie. Als Veekijker-dierenarts van GD heeft hij goed zicht op alles wat er speelt op het gebied van diergezondheid in de varkenshouderij, daarom staat Duinhof ook stil bij de actualiteit. Zoals de dreiging die uitgaat van menselijk handelen als het om de Afrikaanse varkenspest gaat, PRRS en PED. En ook bij de bevindingen die rechtstreeks uit de Online Monitor naar voren komen: „We zien dat bij vleesvarkens in het najaar ook E. Coli kan voorkomen en tot diarree of slingerziekte kan leiden. Streptokokken blijven een lelijk probleem en voeg daar APP maar bij”, aldus Duinhof. Meld u zich hier aan voor deze thema-avond.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
7mrt2018

Thema-avond: Gezondheid - Geannuleerd

Wegens omstandigheden is de thema-avond "Gezondheid" te Dalfsen helaas geannuleerd.
7 maart te Dalfsen
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top