Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOktober wordt Porktober: ‘Varkens spelen een belangrijke rol in voedselkringloop’

Oktober wordt Porktober: ‘Varkens spelen een belangrijke rol in voedselkringloop’

De Nederlandse varkenshouders onder het initiatief van Varkens Vandaag hebben in navolging van hun Amerikaanse en Britse de maand oktober uitgeroepen tot Porktober. Dit is de maand waarin varkens van oudsher naar de markt werden gebracht en dit moet nu de maand worden waarin varkenshouders aan de buitenwereld laten zien hoe zij voor hun dieren zorgen en in gesprek gaan met burgers.

De boodschap van de Porktober is: Iedereen die eet, eet producten van het varken. Niet alleen is varkensvlees wereldwijd het meest gegeten stukje vlees. Producten van het varkens worden ook verwerkt in honderden producten zoals brood, bier, wijn, snoep, drankjes, ijs en taart. Bovendien groeien groenten, fruit en granen niet zonder mest van onder andere het varken.

Varkenshouders vinden het daarom belangrijk dat consumenten het echte verhaal over de varkenshouderij kennen. Op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Youtube posten varkenshouders deze maand allerlei foto’s en filmpjes over zichtzelf, hun varkens en hun bedrijf. Op de sociale media van onder andere Varkens Vandaag zijn veel van deze post terug te vinden.

Educatielessen

Educatieboeren gaan deze maand naar scholen om kinderen daar les te geven over de varkenshouderij. Ze geven leerlingen via het digibord een inkijkje in hun stal. Ze vertellen over de biologie van het varken, de huisvesting en over wat boeren allemaal doen om hun varkens gezond te houden en de natuur zo min mogelijk te belasten.

Varkens spelen een belangrijke rol in de voedselkringloop. Ze laten zien dat varkens veel overgebleven voedsel uit supermarkten en fabrieken eten die voor mensen niet (meer) eetbaar zijn. Andere boeren delen hun favoriete varkensvleesrecepten waarmee ze laten zien dat varkensvlees gewoon heel lekker en veelzijdig is.

Zichtstallen bezoeken

Varkenshouders nodigen consumenten van harte uit om in de maand oktober zelf eens een varkenshouderij te bezoeken. In het hele land investeerden varkenshouders in zogenaamde zichtstallen. Dat zijn varkensbedrijven waar iedereen zeven dagen per week, zonder afspraak naar de varkens kan komen kijken. Bezoekers zien er met eigen ogen hoe varkens van verschillende leeftijden, leven in de varkenshouderij. Boeren vragen consumenten om eens in gesprek te gaan met een varkensboer. Stel vragen die je hebt over de varkenshouderij en het werk van de boer eens aan een veehouder zelf. Dat kan via sociale media of gewoon aan een varkenshouder in de buurt.

Meer openheid sector

Door de strenge regels en de professionalisering in de varkenshouderij is het voor burgers niet gemakkelijk om zich een goed beeld te vormen van de Nederlandse varkenshouderij. Daarom willen varkenshouders voortaan ook elk jaar Porktober in Nederland vieren. In deze maand willen ze het echte verhaal over de varkenshouderij vooral zelf vertellen en zelf actiever het gesprek over hun sector aangaan met consumenten. Daarmee willen ze polarisatie en een fout beeld over hun sector voorkomen. Boeren willen met de maand Porktober ook vooral elkaar stimuleren om nog opener te zijn over hun eigen sector.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: VarkensVandaag

Bron: VarkensVandaag

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top