Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesDuitse belangenbehartiger ISN: Noodsituatie in stallen; snel oplossingen nodig

Duitse belangenbehartiger ISN: Noodsituatie in stallen; snel oplossingen nodig

In Duitsland staan momenteel 400.000 vleesvarkens in de wacht voor het slachthuis. Wekelijks komen er daar 70.000 tot 90.000 bij. Dat in de analyse die de Duitse belangenbehartiger ISN maakte. „Steeds meer vleesvarken- en zeugenhouders komen in een noodsituatie terecht", schrijft het.

In Duitsland spreekt men al weken van een 'Schweine-Stau', oftewel het grote aanbod aan varkens. Dit komt door het uitvallen van slachtcapaciteit bij onze oosterburen. Zo kregen twee Duitse slachthuizen onlangs te maken met Covid-19-besmettingen onder het personeel. Door de opgelegde Covid-19-hygiënemaatregelen kan niet de volledige slachtcapaciteit worden benut. De vestiging in Emstek van Vion draait daarom op 50 procent van de capaciteit. Bij Weidemark, een dochtonderneming van Tönnies, is de bezettingsgraad minder dan 50 procent. Het verwacht wel dat het de capaciteit snel kan verhogen omdat - naar eigen zeggen- de situatie onder controle zou zijn. ISN pleit voor volledige benutting van de slachtcapaciteit op beide locaties.

Volledige slachtcapaciteit

De Duitse belangenbehartiger vraagt zich ook af waarom er in Rheda-Wiedenbrück, de grootste vestiging van Tönnies, nog steeds met beperkingen wordt geslacht. Daar waren in de zomer Covid-19-besmettingen onder het personeel. Inmiddels is het al een tijdje virusvrij. „Alleen al in Rheda zouden normaal gesproken elke week 40.000 varkens aan de haak worden gehouden. Waarom kan dat nu nog steeds niet?", vraagt de ISN-directeur Torsten Staak zich af. „Hiermee voorkomen we dat de varkens zich opstapelen en kan een deel van de bestaande 'file' worden verwijderd. In overeenstemming met de gezondheidsbescherming moet alles in het werk worden gesteld om de capaciteit op deze slachtlocaties snel weer op te voeren."

Flexibelere werktijden

Een andere oplossing is volgens ISN het flexibeler maken van werktijden tijdens een bepaalde periode, zodat er langer geslacht kan worden. Dit geldt niet alleen voor de Covid-19-getroffen slachthuizen. „Ook de overige slachtlocaties die niet direct door coronagevallen worden getroffen, worden door de Covid-maatregelen op circa 95 procent van hun normale capaciteit benut. Daarom is het ook belangrijk om de werktijden van slachthuismedewerkers flexibeler te maken om verdere slacht- en uitsnijcapaciteiten mogelijk te maken om de opstopping van varkens te verminderen."

Oproep aan overheid

ISN doet ook een oproep aan de autoriteiten. „Slachthuizen zijn belangrijk en moeten daarom draaiende blijven met een zo hoog mogelijke benutting. Daarom is enerzijds een richtlijn van belang vanuit de overheid die precies regelt hoe te handelen bij Covidbesmettingen onder slachthuispersoneel. Het doel moet ook zijn om de bescherming van werknemers te waarborgen en de benutting van de slachtcapaciteiten zo hoog mogelijk te houden. De sluiting van een slachthuis kan pas een rol gaan spelen als niets anders werkt."

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: ISN

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Afrikaanse varkenspest, Dossier Corona
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top