Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Volger of setter

Column: Volger of setter

vlees snijden
We zien het overal. Trends die komen en gaan en soms weer terugkeren. We zien het ook in de varkenshouderij. Waar de afgelopen decennia is ingezet op mager vlees; de wens van de consument.

In 2010 was de spekdikte gemiddeld 15, 4 millimeter, nu gemiddeld 13,3 millimeter bij 95 kilo geslacht gewicht. Kasper Bekker, accountmanager vleesvarkens bij ForFarmers, vertelt op pagina 26 dat hij verwacht dat de spekdikte in 2020 onder de 13 millimeter zal uitkomen dankzij de genetische vooruitgang. Het succes van die genetische vooruitgang is ook terug te zien in de SEUROP-classificaties: zie pagina 24 van deze Pig Business. Het percentage varkens dat binnen de S- en E-categorie geslacht wordt, neemt toe. R-, O- en P-classificaties komen niet of nauwelijks meer voor. Het vlees van de Nederlandse varkens wordt steeds magerder. Dat hebben we met z’n allen goed gedaan zal je denken. Inspelen op de wens van de consument.

Maar... de wens van de consument is veranderd. Internationaal gezien blijkt er een toenemende vraag te zijn naar varkens met meer spek en intramusculair vet. De Nederlandse varkens zijn zo mager geworden dat het moeilijk is om de internationale markt nog goed te bedienen. Om de trend naar nog magerder te doorbreken heeft Vion in 2017 de nieuwe aflevermodule 'Robuust' geïntroduceerd. Op dit moment is het nog te vroeg om daar de resultaten van te zien. Het afleveren van borgen of sturen met voer zijn de snelste manieren om varkens te leveren binnen deze nieuwe module. Maar voor een grotere omslag zullen varkenshouders andere keuzes moeten gaan maken op het gebied van genetica. Dat vergt tijd. Het toont aan dat de sector inflexibel is en niet snel kan inspelen op een veranderende marktvraag. Schrale troost is dat de toonaangevende fokkerijorganisaties allemaal dezelfde ‘magere’ koers varen. Varkenshouders zullen daardoor niet snel te maken krijgen met sterke concurrentie; alleen vraaguitval is een risico.

Volgen Nederlandse varkenshouders de trend van meer spek? Of blijven ze doen waar ze goed in zijn: mager vlees produceren? Worden ze trendvolger? Of... misschien zelfs trendsetter?

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top