Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidVijf finalisten ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ bekend

Vijf finalisten ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ bekend

Marc van de Meent, Daan Smits, Ivo van Dijk, August Offenberg, Mieke van Hersel en Mieke Vlemminx zijn genomineerd voor de titel 'Het Beste Idee Van Varkensland’. Op 10 december 2020 wordt bekend wie deze titel op zijn palmares mag schrijven.

‘Het Beste Idee Van Varkensland’ is een jaarlijkse wedstrijd waarin de beste innovatie uit de varkenssector wordt gekozen. De winnaar krijgt ondersteuning bij het realiseren van zijn idee. Van de vijfentwintig inzendingen van dit jaar gaan vijf ideeën door naar de finale. De wedstrijd is in het leven geroepen om de Nederlandse varkenssector te mobiliseren om innovatieve concepten te ontwikkelen waarmee dier en mens letterlijk en figuurlijk beter kunnen leven. De eerste drie edities waren regionaal van karakter, de organisatie van de vierde en vijfde editie is, mede dankzij steun van diverse partners, landelijk opgezet.

Pleister meet stress en welzijn

Een een slimme pleister ontwikkelen die stress en het welzijn van dieren meet (ademhaling, temperatuur, hartslag) en die gegevens vergelijkt met voeding en de leefomstandigheden. Dat behelst het plan van Marc van de Meent. Voor de jury voldoende reden om Van de Meent als finalist te nomineren. Een voersysteem dat bestaat uit een dosator voorzien van een rubberen bal. Wanneer de varkens de bal met de neus omhoog wroeten, komt er steeds een kleine hoeveelheid droog geperst luzerne beschikbaar. Dat is het idee wat Daan Smits heeft ingediend als hokverrijkingsproduct.

Nieuw product

Ivo van Dijk is genomineerd met zijn idee om zeugenvlees op te waarderen. Hij wil het ‘bijproduct’ zeugenvlees vanuit de onderste schappen naar de delicatessenmarkt brengen door er traditionele metworsten en premium worsten met witschimmel van te maken. Als dit naar wens verloopt ontvangt de boer een betere prijs voor zijn slachtzeugen. August Offenberg diende zijn idee in voor de zonvarken varkensboerderij. Met dit varkenshouderijconcept verwacht Offenberg dat het varkensvlees, door het circulaire voer met lage CO2 footprint, voorkoming van methaanvorming door dagontmesting, een sedum dak en zonnepanelen, klimaatneutraal geproduceerd kan worden.

Digitaal bezoek

Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel zijn genomineerd vanwege hun idee voor farmvisit online. Via het digibord ontvangt de docent een boer(in) in de klas die virtueel een realistisch en trots beeld geeft van de varkenshouderij, passend bij het leerdoel of actualiteit van dat moment.

25 inzendingen


De organisatie ontving 25 ideeën en initiatieven vanuit de varkenssector. „De diversiteit aan ideeën en deelnemers heeft mij positief verrast. Het is mooi om te zien dat varkenshouders, en andere betrokkenen, niet alleen de mogelijkheden en noodzaak tot verbetering van de sector zien, maar daar ook actief aan willen bijdragen. Hierin wordt door de deelnemers zowel aan de boer, het dier, de burger als het milieu gedacht”, aldus Lianne de Bie namens de adviescommissie die de inzendingen beoordeelde. De ingediende plannen zijn getoetst op de volgende voorwaarden: mate van vernieuwing, versterkt de inkomenspositie, verbetert dierenwelzijn, is toepasbaar voor de hele sector, draagt bij aan het werkplezier van de varkenshouder en draagt bij aan kennis over de varkenshouderij bij consument en maatschappij.

Finale op 10 december

Uiteindelijk zijn vijf plannen geselecteerd die kans maken op de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2020′. Vanuit het project worden de genomineerden omringd met de experts die zij nodig hebben. De kandidaten worden getraind in krachtige communicatie en via digitale coach sessies wordt onder andere ingegaan op het verdienmodel van de innovatieve ideeën, verbinding met de maatschappij en de bijdrage aan varkenswelzijn. De vijf finalisten mogen tijdens de online finale op 10 december een jury van deskundigen overtuigen dat hun inzending de titel verdient van het beste innovatieve idee voor de Nederlandse varkenshouderij. Daarna wordt de winnaar gekozen die vervolgens hulp krijgt bij de uitvoering.

Adviescommissie

Lianne de Bie (SFYN Nederland) bestaat de onafhankelijke HBIVV adviescommissie uit Mart Bloemendal (Rabobank), Bart Verhees (POV), Marije Thybaut (VKON), Klaas Visscher (Coöperatie Varkensartsen) en melkveehouder Geertjan Kloosterboer die de commissie mocht voorzitten.

Ontstaan

Het Beste Idee van Varkensland is ontstaan op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Dankzij de steun van LTO Noord, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank, provincie Overijssel, Privon, Aeres, De Heus Voeders en het ministerie van LNV is de vijfde editie wederom landelijk.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief

Bron: Het beste idee van varkensland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top