Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Zoetis logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Zoetis
  • Contact
ZoetisDiergezondheidHoe zit het met de invloed van een adjuvans op het vaccinatieresultaat?

Hoe zit het met de invloed van een adjuvans op het vaccinatieresultaat?

Een varkensvaccin bestaat meestal uit een verzwakte of gedode ziekteverwekker en een adjuvans. Het samenspel tussen deze twee bepaalt de werking van een vaccin. In dit artikel gaan we in op de eigenschappen en werking van een adjuvans.

Wat is het verschil tussen antigeen (de verzwakte of gedode ziekteverwekker) en adjuvans in een vaccin? Antigeen zorgt voor de bescherming van de varkens, want het zijn verzwakte of gedode virus- of bacteriedeeltjes die het afweersysteem van het varken stimuleren om afweerstoffen aan te maken.
Adjuvans is een soort hulpstof die ervoor zorgt dat de virus- of bacteriedeeltjes op de goede manier en lang genoeg worden gepresenteerd aan het immuunsysteem.
Er zijn veel verschillende soorten adjuvantia, met allemaal een specifieke werking die goed aansluit bij een type antigeen. Het verschilt per ziekteverwekker welke reactie van het immuunsysteem nodig is voor een goede bescherming na het vaccineren. Als helper van het vaccin zorgt adjuvans ervoor dat het immuunsysteem van de varkens de kans krijgt te reageren en dus bescherming op te bouwen tegen de ziekteverwekker.

Wat doet een goed adjuvans?

  • Presentatie aan het immuunsysteem
    Een adjuvans zorgt ervoor dat het immuunsysteem zoveel mogelijk virus- of bacteriedeeltjes van het vaccin oppikt.
  • Depoteffect
    Een adjuvans kan ervoor zorgen dat het antigeen van het vaccin langzaam wordt vrijgelaten. Op deze manier heeft het immuunsysteem van het varken meer tijd om te reageren en kan het een beter 'geheugen' opbouwen om bij een eventueel volgend contact met de ziekteverwekker sneller en beter op te kunnen treden.
  • Versterken 'gevaarsignaal'
    Een adjuvans versterkt het gevaarsignaal van het immuunsysteem. Professor Hans-Joachim Schuberth van de vakgroep Immunologie van de Diergeneeskundige Universiteit van Hannover zei daarover: 'Antigeen is een vreemde stof voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert niet op lichaamsvreemde stoffen, maar op gevaar.' Met andere woorden: als er gevaar is, worden de cellen van het immuunsysteem op actief gezet en worden antigeen-specifieke antistoffen aangemaakt. Het adjuvans versterkt dit 'gevaarsignaal' door weefsel en celschade in gang te zetten. Een adjuvans heeft daarom grote invloed op de veiligheid van een vaccin. Het is daarom erg belangrijk dat er tussen het antigeen en het adjuvans van een vaccin een balans is tussen effectiviteit en veiligheid.

Wilt u weten welke en in welke mate adjuvantia in uw vaccinatieschema bijdragen aan een optimale immuniteitsopbouw? Vraag er eens naar bij uw dierenarts.

MM-08552

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en diensten.
Met maatwerkoplossingen die voortkomen uit ons uitgebreide R&D-programma en waar het werkveld om vraagt. Want bij Zoetis werken we graag samen aan resultaten die tellen.
Lees verder
Links
  • Circo verandert
  • PRRS bescherming
  • Vaccineren op maat
  • Zoetis varken
  • Zoetis in vogelvlucht
Downloads
  • Vier stappen naar succesvol vaccineren op maat
  • Geltenvaccinatie beschermt jonge biggen tegen mycoplasma
  • ‘Stof’ tot nadenken
  • Eerste biest van levensbelang
  • Kent u het risicoprofiel van uw bedrijf?
  • Vaccineren tijdens spenen: makkelijk, maar is het ook effectief?
  • Vroege mycoplasma-besmettingen: ook op uw bedrijf mogelijk
  • ‘Afdrukplaatjes maken effect reinigen en ontsmetten tastbaar’
  • Mycoplasma onderzoek: hoe weet u wat er speelt?
  • Beter vaccineren: Zes praktische tips rondom het toedienen van vaccins
  • Wat is het ideale vaccinatiemoment?
  • Vroege PRRS-infecties aantonen
  • Eén op drie varkensbedrijven al bij spenen PRRS besmet
  • PCV2-diagnose: het is en blijft een kunst
  • PRRS-diagnose met PCR: wat vertelt het je en wat moet je nog meer weten
  • Weten wat er speelt bij verschillende circotypen
Social Media
Volg ons op Linkedin
  • Zoetis Nl Linkedin
Contactpersonen
  • Twan van Berlo

    Twan van Berlo

    National Veterinary Manager Swine Nederland

    0031639289336

    twan.vanberlo@zoetis.com

  • Jan van Asselt

    Jan van Asselt

    Account Manager Swine Nederland

    0031642936905

    jan.vanasselt@zoetis.com

  • Aart van Dam

    Aart van Dam

    Veterinary Manager Swine

    0031614721390

    aart.vandam@zoetis.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top