Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
ForFarmers logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over ForFarmers
  • Contact
ForFarmersVoedingVideo: Wist u dit al over gefermenteerd varkensvoer?

Video: Wist u dit al over gefermenteerd varkensvoer?

Is fermentatie iets nieuws? Welnee, fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te produceren of langer houdbaar te maken. Veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen zijn gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, yakult, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn of droge worst. Maar wat weet u al over gefermenteerd varkensvoer?

Betere verteerbaarheid

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) een grondstof omzetten of afbreken. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.

Fermentatie van varkensvoer

In de varkenshouderij wordt gefermenteerd voer toegepast voor een betere ontsluiting van voedingsstoffen. Hierdoor verbetert de verteerbaarheid van de grondstoffen en dat heeft een positief effect op de voerefficiëntie. Bovendien heeft fermentatie een gunstige invloed op de maagdarmgezondheid van het dier. U kunt ook gebruikmaken van goedkopere grondstoffen, zoals erwten en akkerbonen, die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Tot slot draagt fermentatie ook bij aan een duurzamere varkenssector, doordat de mestproductie daalt en de nitraat- en fosfaatuitscheiding omlaag gaat. In onderstaande video wordt precies uitgelegd precies hoe het werkt en hoe u het toe kunt passen op uw varkensbedrijf.

FERM4FARM Fermentatie varkensvoer | ForFarmers

FERM4FARM Fermentatie varkensvoer | ForFarmers
FERM4FARM Fermentatie varkensvoer | ForFarmers
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Fermentatieweetjes…

  • Zeugen op gefermenteerd voer, omgerekend naar gezonde melkzuurbacteriën, dagelijks zo’n 60 flesjes Yakult® te drinken krijgen?
  • De eerste stap in het verwerkingsproces van koffiebonen fermentatie is?
  • Zelfs theeblaadjes gefermenteerd worden?
  • Zeugen die ferment krijgen, gezondere mest hebben en daardoor ook gezondere biggen?
  • Ook voor cacaobonen fermentatie nodig is, voordat er chocolade van gemaakt kan worden?
  • Meer dan 7.000 jaar voor Christus in China al fermentatie werd toegepast?

FERM4FARM
ForFarmers heeft al het goede van fermentatie gebundeld in het FERM4FARM-concept. Dit omvat de producten, het advies én de tools. Lees hier meer over de FERM4FARM-aanpak, lees het speciale magazine over fermentatie of neem contact op met één van de fermentatiespecialisten bij ForFarmers:

Richard ter Braak, accountmanager varkenshouderij en projectleider fermentatie
T: 0654 331 581 • E: richard.terbraak@forfarmers.eu

Ronald Scholten (Dr. Ferm), fermentatiespecialist
T: 0653 986 341 • E: ronald.scholten@forfarmers.eu

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
ForFarmers is een internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij. ForFarmers zet zich in “For the Future of Farming”. Voor de continuïteit van het boerenbedrijf en voor een financieel gezonde agrarische sector die nog vele generaties een duurzame rol zal spelen in de maatschappij.
Lees verder
Nieuws en kennis
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zelf mengen
Tools
  • Argoscoop
  • Karkasanalyse
Agenda
  • Agenda items
Contact
  • Lees de Voertaal
  • Contactformulier
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top