Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesDuitsers gaan vleeskwaliteit immunocastratie onderzoeken

Duitsers gaan vleeskwaliteit immunocastratie onderzoeken

Duitse onderzoekers hopen kennis te vergaren over de te verwachten variaties in de slacht- en resultaatgegevens in de vlees- en vetkwaliteit. De effecten van de immunocastratie op de conditie van het karkas worden onderzocht in een gezamenlijk project, onder meer uitgevoerd door de Christian-Albrechts-Universiteit (CAU) in Kiel, de Georg-August-Universiteit Göttingen en het Max-Rubner-Instituut (MRI). Aan het project, dat inmiddels is gestart, werken ook slacht - en verwerkingsbedrijven mee.

Immunocastratie is een alternatief voor verdoofd castreren of intacte beren. In Duitsland is er het zogenaamde 100.000 varkens project, waarbij varkenshouderij, slachterij en retail 100.000 vleesvarkens met immunocastratie willen afzetten. Inmiddels zijn de groei- en vleeseigenschappen van borgen en beren bekend, maar is er nog meer onderzoek nodig om de eigenschappen van varkens met immunocastratie beter in kaart te brengen en daar dan ook meteen een waarde aan op te hangen. De vraag is bijvoorbeeld of het vlees van de beren van dezelfde kwaliteit als borgen heeft.

Sensorische consumentenonderzoeken

De focus van het onderzoek ligt daarom vooral op de beoordeling van de karkassamenstelling en de kwaliteit van het vlees en vet. De onderzoeksuitkomsten kunnen dan als basis voor kwaliteitsbetaling dienen. Bovendien zouden de verwerkingseigenschappen worden getest in sensorische consumentenonderzoeken. Om de milieu-impact te kwantificeren wordt een levenscyclusanalyse uitgevoerd.

Optimaliseren vetmesten

De onderzoekers hopen dat het project inzicht zal geven in welke variaties er te verwachten zijn in de slacht- en resultaatgegevens en in de vlees- en vetkwaliteit en wat de belangrijkste oorzaken van optredende variaties zijn. Op deze manier is het volgens de onderzoekers mogelijk om advies af te leiden over het optimaliseren van het vetmesten van immunocastreerde dieren. Het project wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van Landbouw.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Zoetis

Bron: Agrar Heute

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top