Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingAangepast varkensvoer nodig vanwege moderne genetica

Aangepast varkensvoer nodig vanwege moderne genetica

Het moderne varken heeft ander voer nodig. Dat stelt ABZ Diervoeding. De genetische vooruitgang in de varkenshouderij vraagt volgens de veevoerfabrikant om een betere afstemming van vleesvarkensvoer en dat er op een nieuwe manier naar het voeren van vleesvarkens wordt gekeken. Op basis van deze nieuwe informatie heeft ABZ Diervoeding de verschillende genetica van vleesvarkens in beeld gebracht en daar haar voeders op afgestemd. Het resultaat is volgens het bedrijf gezondere dieren en economischer voeren.

Vleesvarkens verschillen genetisch gezien in vele opzichten van elkaar, maar op het gebied van spier- en spekaanzet en voeropname zijn volgens ABZ Diervoeding de verschillen tussen genetische lijnen het grootst. Daarnaast zijn afgelopen tien jaar zowel de gemiddelde voeropname als de verschillen tussen dieren verder toegenomen. DSM bracht recentelijk de genetische ontwikkelingen in kaart. De veevoerfabrikant heeft deze informatie over de spier-/spekverhouding en voeropnamecapaciteit van verschillende moderne genetische lijnen gebruikt voor het optimaliseren van haar voeders.

Koppeling aan nutriëntbehoefte

Nutritionisten stemmen de precieze voedingsbehoefte op de spier- en spekdikte van vleesvarkens af. Zo hebben dieren met een hoge voeropnamecapaciteit en een lagere spier-/spekverhouding (zoals Tempo en Duroc) een minder geconcentreerd voer nodig met voldoende aandacht voor gezonde vezels en darmgezondheid. Dit zijn met name de borgen. Daarentegen hebben beren en gelten een lagere voeropnamecapaciteit en daarnaast een hogere spier-/ spekverhouding (zoals Piétrain). ABZ Diervoeding heeft deze verschillende nutriëntbehoeften gekoppeld aan de verschillende genetische lijnen en geslachten en hier zijn varkensvoer op aangepast met de introductie assortiment Dynamo vleesvarkensvoeders.

Voeropnamecapaciteit

Varkenshouder kunnen volgens ABZ Diervoeding nu heel gemakkelijk zien welk voer bij het type varken past. Daarbij speelt ook de toepassing een belangrijke rol. Varkens met een zeer hoge voeropnamecapaciteit kunnen in de afmestfase nog flink hard doorgroeien, waardoor ze in dit stadium met een goedkoper voer toe kunnen. Bij genetica met een lagere voeropnamecapaciteit moet de focus nog meer op jeugdgroei liggen. Hier vindt namelijk de meeste vleesaanzet plaats. Door op deze manier naar het voeren van vleesvarkens te kijken, kunnen varkenshouders nóg nauwkeuriger naar behoefte voeren en gaan de gezondheid en efficiëntie van de varkens omhoog. In de praktijk dalen de voerkosten.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: ABZ Diervoeding

Bron: ABZ Diervoeding

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top