Beyond Meat start met plantaardig varkensvlees in China

Beyond Pork is speciaal ontwikkeld voor de Chinese markt en biedt volgens de fabrikant een vergelijkbare smaak, sappige textuur en culinaire veelzijdigheid als traditioneel gemalen varkensvlees. Of die claim terecht is, zal letterlijk proefondervindelijk vastgesteld moeten worden.
De Beyond Pork is echter nog niet in Nederland te verkrijgen voor een smaaktest. De Beyond Burger mag dan lijken op een beefburger, maar smaakervaringen van menig vleeseter geven toch een ander oordeel (met saus, brood en garnituur is de smaakervaring wel min of meer gelijkwaardig) en de vleesvervanger vervangt veelal geen vlees in smaak en voedingswaarde.
Belangstelling plantaardig ‘vlees’
De introductie van Beyond Pork volgt op de lancering van Beyond Burgers en Beyond Beef op het vasteland van China en komt op een moment dat de belangstelling voor plantaardig ‘vlees’ in China en de rest van de wereld groeit. Varkensvlees is het meest populaire vlees in China en het land behoort tot de landen met de hoogste varkensvleesconsumptie ter wereld, waardoor het een uitstekende locatie is om Beyond Pork te lanceren.
Rijst en sojabonen
Beyond Pork heeft ongeveer 50 procent minder verzadigd en totaal vet en is gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals rijst en sojabonen. Beyond Pork bevat per 100 gram ongever 18,5 gram eiwitten.
De ontwikkeling van Beyond Pork is een wereldwijde samenwerking tussen de Beyond Meat-teams in Los Angeles en Shanghai. Beyond Meat heeft ook verschillende sensorische tests uitgevoerd in China om directe feedback van consumenten te krijgen over hoe het product kan worden geperfectioneerd.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Beyond Meat
Bron: Beyond Meat