Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: ‘Varkenshouden is simpel, maar simpel varkenshouden is moeilijk’

Fotoserie: ‘Varkenshouden is simpel, maar simpel varkenshouden is moeilijk’

Op een duurzame en toekomstbestendige manier ondernemen waarbij de pijlers zijn gericht op natuurlijke prestaties van de varkens. Dat is wat de familie Beulink uit he Achterhoekse Zelhem (GD) doet. Ze willen varkens op 'Champions League' niveau houden. Met een bovengemiddelde groei van 1100 gram per dag zijn ze tevreden, maar beter kan het altijd. Open communicatie helpt ze daarbij. „Je kunt wel topresultaten willen halen, maar als de basis al niet goed is dan haal je die niet", zegt Remco.
Remco Beulink runt met zijn tweelingbroer Rudy een maatschap met 4.000 vleesvarkens en een akkerbouwtak. Momenteel hebben ze 95 hectare grond waar ze hoofdzakelijk maïs, gerst en aardappelen telen.
Remco Beulink runt met zijn tweelingbroer Rudy een maatschap met 4.000 vleesvarkens en een akkerbouwtak. Momenteel hebben ze 95 hectare grond waar ze hoofdzakelijk maïs, gerst en aardappelen telen.
Remco heeft de lead in de vleesvarkenstak en Rudy in de akkerbouwtak. „Er is wel een zekere taakverdeling, maar geen sterke scheiding tussen beide takken van het bedrijf. Het voordeel is ook dat bedrijven waar de maatschap mee werkt weten wie het eerste a
Remco heeft de lead in de vleesvarkenstak en Rudy in de akkerbouwtak. „Er is wel een zekere taakverdeling, maar geen sterke scheiding tussen beide takken van het bedrijf. Het voordeel is ook dat bedrijven waar de maatschap mee werkt weten wie het eerste aanspreekpunt is en dat voorkomt misverstanden. Veel werkzaamheden worden samengedaan en beslissingen gaan in goed overleg.”
In totaal heeft Beulink in de stal 4.000 vleesvarkens verdeelt over 31 afdelingen. De familie houdt een deel van de varkens in groepshokken van 46 varkens per groep. Hij heeft schotten waarmee hij de hokken kan scheiden.  „Het is met controleren soms wel
In totaal heeft Beulink in de stal 4.000 vleesvarkens verdeelt over 31 afdelingen. De familie houdt een deel van de varkens in groepshokken van 46 varkens per groep. Hij heeft schotten waarmee hij de hokken kan scheiden. „Het is met controleren soms wel lastig, maar voor het laden en lossen is het noodzakelijk omdat er maar een beperkt aantal per keer geladen/gelost kunnen worden.”
Als afleidingsmateriaal in de stal gebruikt hij onder andere strokokers. Remco is de bedenker van het product dat door heel Nederland afgezet. Via de koker worden varkens van stro voorzien en komen er geen grote hoeveelheden stro in de mestkelder.
Als afleidingsmateriaal in de stal gebruikt hij onder andere strokokers. Remco is de bedenker van het product dat door heel Nederland afgezet. Via de koker worden varkens van stro voorzien en komen er geen grote hoeveelheden stro in de mestkelder.
Als afleidingsmateriaal in de stal gebruikt hij daarnaast ook stroruiven. De fokker is rond april verandert van de PIC 408 naar de Tempo vleesbeer. Dat heeft voor beide bedrijven zeer goed uitgepakt. „De PIC is best een goede eindbeer, maar hij heeft niet
Als afleidingsmateriaal in de stal gebruikt hij daarnaast ook stroruiven. De fokker is rond april verandert van de PIC 408 naar de Tempo vleesbeer. Dat heeft voor beide bedrijven zeer goed uitgepakt. „De PIC is best een goede eindbeer, maar hij heeft niet de voeropname die de Tempo vleesbeer wel heeft." Begin november heeft hij de eerste Tempo-nakomelingen afgeleverd. „Deze zijn met een groei van 1100 gram per dag hard gegroeid. Het doel van de hogere groei is daarmee gehaald. De doelstelling is een groei van minimaal 1000 gram gemiddeld per jaar. De nieuwe genetica vergde wel wat aanpassingen."
Vanaf de start eten de varkens al aanmerkelijk meer voer. En om de vertering optimaal te houden heeft Beulink samen met René Schennink van ABZ Diervoeding wat veranderingen in de voersamenstelling gedaan: onder andere de inzet van gewalste gerst en aanpas
Vanaf de start eten de varkens al aanmerkelijk meer voer. En om de vertering optimaal te houden heeft Beulink samen met René Schennink van ABZ Diervoeding wat veranderingen in de voersamenstelling gedaan: onder andere de inzet van gewalste gerst en aanpassingen van het aandeel Fiberfit.
Volgens Remco is de 30 procent CCM, voornamelijk van eigen akkerland, de belangrijkste basis. „De melkzuurbacteriën in combinatie met een organisch zuurmengsel zijn zeer belangrijk om de vertering optimaal te hebben."
Volgens Remco is de 30 procent CCM, voornamelijk van eigen akkerland, de belangrijkste basis. „De melkzuurbacteriën in combinatie met een organisch zuurmengsel zijn zeer belangrijk om de vertering optimaal te hebben."
Beulink doet al jaren proeven met organische zuren en is overtuigd van de positieve werking. Hij noemt onder andere optimale eiwitvertering, bescherming en herstel van de darmflora en een natuurlijke werking tegen salmonella E-coli en zelfs Pia. „Wij stel
Beulink doet al jaren proeven met organische zuren en is overtuigd van de positieve werking. Hij noemt onder andere optimale eiwitvertering, bescherming en herstel van de darmflora en een natuurlijke werking tegen salmonella E-coli en zelfs Pia. „Wij stellen hoge eisen aan voerkwaliteit en grondstoffen. Ik noem dat gezondheid uit de voerbak."
In de stal hebben ze een speciale ventilatiecurve. „Varkens met een hogere voeropname produceren meer warmte. De curve loopt van 26 graden bij opleg naar 18 graden tot aan het einde van de ronde. De ventilatiecapaciteit is groot op het bedrijf tot wel 100
In de stal hebben ze een speciale ventilatiecurve. „Varkens met een hogere voeropname produceren meer warmte. De curve loopt van 26 graden bij opleg naar 18 graden tot aan het einde van de ronde. De ventilatiecapaciteit is groot op het bedrijf tot wel 100 m3 per varken bij warme periodes. Ook wordt er geïnvesteerd in een nevelkoelsysteem om de temperatuur in hete zomers te verlagen om de voeropname te ondersteunen."
„Je kunt wel topresultaten willen halen, maar als de basis al niet goed is dan haal je die niet”, legt de varkenshouder uit. „Voor topresultaten moet je met een goede big van start gaan. Aangezien wij de biggen kopen, zijn wij afhankelijk van de vermeerde
„Je kunt wel topresultaten willen halen, maar als de basis al niet goed is dan haal je die niet”, legt de varkenshouder uit. „Voor topresultaten moet je met een goede big van start gaan. Aangezien wij de biggen kopen, zijn wij afhankelijk van de vermeerderaar. Sinds vorig jaar augustus 2019 werken wij met een fokker die goed bij ons past. Het is een vakman die de lat hoog legt. Het past wel bij het Champions League denken wat wij doen." De communicatie verloopt 'uitstekend'. „We hebben vrijwel wekelijks direct contact met elkaar en hebben elkaars bedrijven al regelmatig bezocht. Er is wederzijds vertrouwen en zaken worden open besproken en aangepakt."
In de stal maakt hij gebruik van een extra drinknippel op de roosters. Zo is er geen ruzie bij de drinknippel in de voerbak. „Varkens vinden het fijn om aan een nippel te drinken.”
In de stal maakt hij gebruik van een extra drinknippel op de roosters. Zo is er geen ruzie bij de drinknippel in de voerbak. „Varkens vinden het fijn om aan een nippel te drinken.”
Een kegelmenger waarin de CCM dagvers wordt verwerkt.
Een kegelmenger waarin de CCM dagvers wordt verwerkt.
De kegelmengers waarin de CCM dagvers wordt verwerkt.
De kegelmengers waarin de CCM dagvers wordt verwerkt.
In het kader van verduurzaming hebben ze 1.556 zonnepalen op het dak van de stal liggen.
In het kader van verduurzaming hebben ze 1.556 zonnepalen op het dak van de stal liggen.
Deze leveren 500.000 kw/h op waarmee het bedrijf en vier woningen worden gevoed. De rest gaat naar het reguliere stroomnet.
Deze leveren 500.000 kw/h op waarmee het bedrijf en vier woningen worden gevoed. De rest gaat naar het reguliere stroomnet.
Een mestbassin van 2000 kuub voor de opslag van dunne fractie na de mestscheiding.
Een mestbassin van 2000 kuub voor de opslag van dunne fractie na de mestscheiding.
In verband met de droge zomers hebben ze geïnvesteerd in twee beregeningshaspels.
In verband met de droge zomers hebben ze geïnvesteerd in twee beregeningshaspels.
De familie zet een groot deel van zijn mest af op eigen akkerbouwland. De broers werken al jaren samen met een akkerbouwbedrijf uit de buurt. Ook hier is sprake van partnerschap met wederzijds voordeel. Er wordt grond uitgeruild voor vruchtwisseling. En h
De familie zet een groot deel van zijn mest af op eigen akkerbouwland. De broers werken al jaren samen met een akkerbouwbedrijf uit de buurt. Ook hier is sprake van partnerschap met wederzijds voordeel. Er wordt grond uitgeruild voor vruchtwisseling. En het zorgt ook voor extra mestafzet. De overige 40 procent van de fosfaatafvoer wordt op het bedrijf gescheiden door middel van een decanter en gaat dan naar een mestverwerker.

Lees het hele ondernemersverhaal van de familie Beulink uit het Achterhoekse Zelhem in het vakblad Pig Business van december, dat op 3 of 4 december verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top