Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnEyes on Animals schrijft praktisch rapport over verbetering dierenwelzijn varkensslachterijen

Eyes on Animals schrijft praktisch rapport over verbetering dierenwelzijn varkensslachterijen

De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals heeft een uitgebreid rapport geschreven over verbeteringen van het dierenwelzijn van vleesvarkens in de slachterijen. Het meer dan 80 pagina’s tellend document brengt elk aspect van dierenwelzijn in de slachterijen in beeld en geeft aan hoe en waar slachterijen, maar ook varkenshouders, veranderingen en verbeteringen kunnen doorvoeren. Jaap de Wit jr van Westfort noemt het een bruikbaar document vol kennis en tips om het dierenwelzijn in slachterijen te verbeteren, maar benadrukt ook dat het rapport niet direct op de Nederlandse situatie slaat, maar vooral een internationaal rapport is.

Begin deze week publiceerde Eyes on Animals een uitgebreid en praktisch rapport Dierenwelzijn verbeteren in varkensslachterijen - Tips voor minder stress, verwondingen en opstoppingen’ met een speciaal voorwoord van Temple Grandin, een Amerikaanse zoöloog en hoogleraar aan de Colorado State University. Ze is gespecialiseerd in 'diervriendelijke' slachterijen. Het rapport is een verzameling van goede praktijken, geïllustreerd met duidelijke foto’s, die door het Eyes on Animals team zijn verzameld tijdens tientallen inspecties van varkensslachterijen in binnen- en buitenland. De goede praktijken helpen managers en medewerkers van slachterijen om stress en lijden bij varkens te verminderen, waardoor processen volgens de organisatie vaak ook efficiënter verlopen.

Praktische tips

Zo geeft het rapport aan dat door het verwijderen van scherpe contrasten en reflecties of drijfgangen beter te verlichten al veel verbetering kan worden gerealiseerd; zoals minder opstoppingen, minder beknellingen en minder varkens die teruglopen. Andere belangrijke onderwerpen die in dit rapport aan bod komen, zijn het verminderen van hittestress in trucks, verdovingsmethoden, het trainen van medewerkers en het gebruik van intelligent cameratoezicht. Camera’s zijn niet alleen nuttig om ongewenst gedrag van medewerkers te detecteren, maar kunnen ook worden ingezet om medewerkers die varkens rustig en respectvol behandelen, te belonen.

Grote verschillen dierenwelzijnsniveau

Volgens de organisatie varieert het welzijn- en stressniveau in slachterijen enorm. Zelf binnen één land. Varkensslachterijen kunnen van elkaar leren door goede en slechte ervaringen met elkaar te delen en samen te brainstormen. Ons doel is om goede praktijken toegankelijker te maken en te verspreiden zodat dierenwelzijn internationaal naar een hoger niveau wordt getild. Ook voor varkenshouders staan er tips in het rapport over hoe ze hun varkens zo stressvrije kunnen afleveren.

Bruikbaar document

Jaap de Wit jr, directeur van Westfort, is positief over het rapport. Vorig jaar werkte de slachterij samen met Eyes on Animals om verbeteringen door de te voeren in de slachterijen. „Zij hebben onze mede geadviseerd op welke punten wij verbeteringen konden maken. Ze zijn een aantal keren geweest en mijn ervaring is dat het een open organisatie is die staat voor dialoog en kennis. Het rapport is uitgebreid en een bruikbaar document, want we meer leren over dierenwelzijn is altijd goed. Wel staan er al oplossingen in die wij en andere slachterijen in Nederland geïmplementeerd hebben, maar het is een goed document voor alle slachterijen om te kijken waar ze hun slachtproces kunnen verbeteren.”

Download hier het rapport van Eyes on Animals

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Agrio

Bron: Eyes on Animals

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top