Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenCovid-19 zorgt voor andere eisen aan vlees

Covid-19 zorgt voor andere eisen aan vlees

Covid-19 heeft gezorgd voor een mindere vraag naar luxer vlees, terwijl fastfoodcomponenten het beter hebben gedaan. Dat schrijft de Meat Group van fokorganisatie Topigs Norsvin in het online wintermagazine.

Topigs Norsvin heeft een zogenoemd Meat Group die al ruim 55 jaar de schakel is tussen de varkensgenetica, productie, verwerking en de consument.

Het panel verwacht dat de verpakkers en verwerkers meer op zoek gaan naar automatisering van processen. De groep concludeert dat de vleesverwerking wereldwijd het meest kwetsbare onderdeel van de toeleveringsketen is, vanwege de handarbeid die nodig is voor de slacht en de verwerking van varkens. Inkopers zullen andere hogere stellen bij de aankoop van varkens en er moet minder verschil zijn in de karkaskwaliteit.

Meer online verkoop

Covid-19 zorgde voor meer online verkoop van varkensvlees. De presentatie van het product in de winkelschappen is minder belangrijk geworden terwijl bij de online verkoop de eetervaring belangrijker is. Gespecialiseerde online vleesverkopers doen dit goed, maar de ervaring met het online vleesaanbod van supermarkten is gemengd, schrijft de groep. De online verkoop eist andere processen als varkensvleesproducten.

Minder vraag naar luxe vlees

De krimp in de foodservicesector tijdens Covid-19 is een potentiele bedreiging voor de industrie. Restaurants hebben zwaar geleden. Dit betekent dat er minder vraag is naar vlees met een hoge waarde, terwijl fastfoodketens het veel beter hebben gedaan. Volgens het gezelschap zou dit goed nieuws moeten zijn voor varkensvlees in vergelijking met de concurrentie in de rundvleesindustrie.

Andere contracten

De vleesindustrie zal andere eisen gaan stellen aan het vlees en daardoor moeten de keten rekening houden met andere contracten en specificaties. Varkensvlees dat eerder goed werd betaald, is door Covid-19 in de toekomst niet per se meer het populairste. De varkensvleessector zal moeten innoveren om zich aan te passen voor de periode na Covid-19.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Topigs Norsvin

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top