Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consumentWetenschapper: vlees ‘moet’, maar niet iedere dag

Wetenschapper: vlees ‘moet’, maar niet iedere dag

Iedere wereldburger 'moet' jaarlijks dertig kilo vlees per persoon eten. Dat schrijft dr. ir. Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent Milieukunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag in het Dagblad van het Noorden. Vegetarische alternatieven hebben volgens haar bovendien een groter negatief effect op het milieu, dan vleesconsumptie. Ze plaatst daarmee de Nationale Week zonder Vlees in een ander perspectief.

Volgens dr. ir. Nonhebel is vleesconsumptie nodig om de restproducten van de consumptie van plantaardige producten op een aanvaardbare manier weg te werken. Zij doelt daarbij op onder meer stro, bietenpulp en sojaschroot. „De productie van vlees is een goede manier om van dit afval af te komen.”

Tien procent

Verder wijst de milieukundige erop dat slechts tien procent van het aardoppervlak geschikt is voor de productie van voedselgewassen. „De meeste andere gronden zijn te steil, te stenig, te droog, te drassig, etc. om er iets in te kunnen zaaien. Door deze gronden te gebruiken als weidegebieden voor koeien en schapen doe je er toch nog iets nuttigs mee; namelijk melk en vlees maken.”

Vegetarisch milieubeslag

Alternatieven voor vleesconsumptie hebben volgens dr. ir. Nonhebel ‘een veel hoger milieubeslag’. “Zonder vlees betekent dus niet zonder meer beter voor het milieu.” Als voorbeeld noemt ze een moderne vegetarische maaltijd met rijst, spinazie, cashewnoten en/of kaas, die volgens haar een veel grotere wissel trekt op het milieu dan een stamppot boerenkool met worst. „Hetzelfde geldt voor het hippe broodbeleg van tegenwoordig zoals avocado en sesampasta. Voor kaas geldt dat de milieubelasting helaas groter is dan vleesbeleg. Eigenlijk is jam het beste, maar dan gaan voedingsdeskundigen stuiteren omdat er zoveel suiker in zit.”

Wereldvoedselvoorziening

In de Nationale Week zonder Vlees wordt volgens dr. ir. Nonhebel ten onrechte uitsluitend naar de negatieve gevolgen van vleesconsumptie gekeken. De realiteit is veel genuanceerder, betoogt zij. Bovendien moet het volgens de universitair hoofddocent gaan over de toekomst van de wereldvoedselvoorziening. De huidige teneur in de maatschappij is te eenzijdig ‘anti-vlees’. „De echte vraag is: hoe gaan we de 9 miljard wereldburgers van eten voorzien in 2050?”, aldus dr. ir. Nonhebel.

Westers menu

Uit het opiniestuk van de Groninger wetenschapper komt het beeld naar voren dat er met respect en meer realiteitszin moet worden omgegaan met vlees- en zuivelproducenten, omdat zij een onmisbare schakel in de wereldvoedselproductie vormen. Om echter ook in de toekomst te kunnen garanderen dat er voor elke wereldburger vlees, zuivel en ander voedsel is, betekent volgens dr. ir. Nonhebel echter wel dat het westerse menu moet worden aangepast. „Dertig kilo vlees per persoon komt neer op een derde van de huidige vleesconsumptie. In die zin is een weekje oefenen met vegetarisch koken nuttig te noemen.”

Animal Sciences Group

Ook in 'Wageningen' is de teneur niet 'anti-vlees'. Zo betoogde Martin Scholten directeur Animal Sciences Group, Landbouw van Wageningen UR deze herfst nog tijden een congres dat „Voor het realiseren van een efficiënte keten, waarin duurzaam voedsel geproduceerd wordt vanuit het wereldperspectief is op termijn nog een verdubbeling nodig van de dierlijke eiwitproductie ten opzichte van nu." Lees ook het artikel, dat we gekoppeld hebben aan dit bericht..

Tekst: Ina Kooistra-Vogel

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top