Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidJe verdiepen in varkensgezondheid tijdens thema-avond

Je verdiepen in varkensgezondheid tijdens thema-avond

nederweert publiek
Mis de thema-avond 'Varkensgezondheid' op 14 maart in Nederweert-Eind niet! Het onderdeel ‘workshops’ richt zich op: de basisprincipes van varkensgezondheid; wat te doen als zink straks niet meer in de voeding mag?; een aanpakplan voor PIA-bestrijding en de vraag ‘wat vertelt een sectierapport je eigenlijk echt’? Maar... er is meer!

Voorafgaand aan het workshopprogramma houdt varkenshouder Marc van Erp uit Sint Oedenrode een lezing over zijn varkenshouderij. Organisator Pig Business heeft hem gevraagd te vertellen over hoe hij E-Coli, in dit geval de oedeemziekte, en tot tweemaal een PRRS-infectie onder de knie kreeg. En dat allemaal op de een nieuw gesticht SPF-bedrijf! Ook de voerfermentatie en het consequent wegen van gelten speelde een rol in het verbetering van de gezondheidsstatus van zijn 900 zeugen. Zijn adequate maatregelen zijn soms eenvoudig, maar niet minder doeltreffend! En waard om aan te horen!

Drie workshops

Na een korte onderbreking is het tijd voor drie workshops, gericht op het thema. Ze worden gegeven door MS Schippers, Hipra en Voergroep Zuid. En ook dit belooft interessant te worden voor varkenshouders door de aangebrachte verdieping in de onderwerpen.

Workshop: ‘Het geheim van diergezondheid’.

Dit is een workshop die u aangeboden wordt door MS Schippers. Arjan Wermink, de HyCare coach van MS Schippers neemt de deelnemers terug naar de basisprincipes van varkensgezondheid, „Zoals die al in het Handboek Varkenshouderij werden beschreven”, zegt hij. Maar hij gaat veel dieper in dit onderwerp, want een goede diergezondheid uit zich onder andere in het voorkomen van besmettelijke dierziektes, kruisbesmettingen, een minimaal antibioticagebruik en een tevreden varken dat een goede groei laat zien. Hoe dat voor u als varkenshouder bereikt kan worden bespreekt Arjan Wermink tijdens deze workshop, waar voldoende gelegenheid zal zijn tot het stellen van vragen. Het wordt ook een interactief gebeuren met mogelijkheden om te stemmen op vragen die hij de deelnemers voorlegt.

Workshop ‘Als zink straks niet meer mag…”

‘Als zink niet meer mag, wat moeten we nu met die coli's?’ Zo luidt de volledige titel van deze workshop die Hipra verzorgt. „Vanuit verschillende laboratoria met verschillende analyses worden colibacteriën gevonden”, verklapt Annemarie Dirkzwager alvast, die deze workshop verzorgt. „Maar de benaming van de coli's is vanuit de historie erg verwarrend. Ik ga ook in op de juiste interpretatie van het sectiebeeld; waar moet je overal op letten?” Daarbij zal ze ook gebruik maken van sectierapporten zoals die door een aantal varkenshouders zijn aangeleverd.

Workshop: ‘Darmgezondheid vleesvarkens in relatie tot PIA’

Wat is PIA? Welke verschillende vormen van PIA zijn er? En, wat is de oorzaak? Wat is de schade in de darmen? En wat is de economische schade? Dat zijn de vragen die Voergroep Zuid opwerpt tijdens deze workshop. Voergroep Zuid heeft een plan van aanpak om PIA te bestrijden. Nutritionist Ronald van Kool neemt de vijf ‘eren’ van deze aanpak met u door. En dat zijn: Observeren, analyseren, adviseren, realiseren en evalueren.

Meld u hier aan voor de Pig Business thema-avond op 14 maart a.s.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top