Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesKeuringsdienst KDS over uitbreiding slachtcapaciteit: ‘Iedereen is hiermee geholpen’

Keuringsdienst KDS over uitbreiding slachtcapaciteit: ‘Iedereen is hiermee geholpen’

De Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zetten vanaf aanstaande zaterdag 6 februari meer keuringsartsen in bij onder andere Vion, Van Rooi Meat en Westfort. In eerste instantie worden op alle zaterdagen in februari en maart (eerste kwartaal) extra geslacht. Doordeweeks wordt er vooralsnog niet extra gewerkt.

Met de uitbreiding van de slachtcapaciteit moet de ‘varkensprop’ in ons land weggewerkt worden. Ook kan zo op den duur het slachtgewicht worden verlaagd. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) voerde hierover samen met de slachterijen via de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) gesprekken met KDS en de NVWA. „We zitten in een unieke situatie en na een aantal goede gesprekken zijn we eruit gekomen. Iedereen is hiermee geholpen”, vertelt Ben Dellaert, directeur bij KDS.

Om meer te mogen slachten zijn keurmeesters nodig. KDS had voor de uitbreiding van de werkuren toestemming nodig van de ondernemingsraad omdat de zaterdag geen reguliere werkdag is. Deze is er nu wel. „De inzet van keuringsartsen op zaterdag blijft op basis van vrijwilligheid. Wel krijgen de KDS-medewerkers een toeslag. Over het algemeen is er wel animo onder onze mensen om extra te werken. De eerste zaterdag zit al vol”, legt Dellaert uit.

De extra slachtzaterdagen worden nu ingezet bij een aantal locaties van ‘grote’ slachterijen in Nederland zoals Van Rooi, Vion en Westfort. Er kunnen nog meer aanvragen van slachterijen komen. „Mochten eind maart de extra slachtdagen nog steeds nodig zijn dan zullen we bespreken of en hoe we keuringspersoneel kunnen blijven leveren. Daarover blijven we samen met de NVWA in gesprek met de POV en de slachterijen”, aldus de KDS-directeur.

Structurele oplossing

Ondertussen werkt KDS ook aan een structurele oplossing, zodat de zaterdag als reguliere werkdag kan worden ingezet. „Zodat je ook kunt meebewegen op de markt: als er vraag is kun je dan leveren", duidt Dellaert. Over een structurele oplossing is KDS nog steeds in gesprek met FNV. „Daarvoor moeten de arbeidsvoorwaarden worden aangepast. Wat mij betreft mag het wel sneller allemaal, maar het is geven en nemen met zulke onderhandelingen."

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Vion

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top