Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenRusland nieuwe grootmacht in de varkenssector?

Rusland nieuwe grootmacht in de varkenssector?

Ondanks de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest (AVP) en ingestelde sancties komen de Russen met 'gebalde vuist' steeds meer de wereldmarkt op met hun varkensvlees. Rusland is sinds een jaar zelfvoorzienend en het land wil zich de komende jaren op de verhoging van de productie en uitbreiding van de export richten. Hebben we er als Nederland een concurrent bij?

Van een land dat jarenlang aan een importinfuus hing, is niks meer over. Dat laten ook de laatste cijfers zien van het Russische ministerie van Landbouw: In 2013 importeerde Rusland nog meer dan 1 miljoen ton en dat is gedaald tot 90.500 ton in 2019. In 2020 ging er 10.500 ton varkensvlees naar de Russen. Ondertussen steeg de productie daarentegen vanaf 2010 met 68 procent.

In totaal telt het land nu ruim 25 miljoen varkens waarvan 3,4 miljoen zeugen. In 2019 waren dit er nog 23,6 miljoen waarvan 3,1 miljoen zeugen. De cijfers staan in een rapport uit september 2020 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat Pig Business kreeg aangeleverd door de Nederlandse Landbouwraad in Moskou. Een vergelijking: uit de laatste cijfers van Eurostat blijkt dat de EU in totaal zo'n 143 miljoen varkens telt. De varkensvleesproductie in Rusland is vooral ondergebracht bij een twintigtal grote en professionele bedrijven die in totaal zo'n 70 procent van de totale productie verzorgen. De rest wordt door kleinere bedrijven en backyard farms gedaan.

Weinig tussenschakels

Miratorg is de grootste vleesproducent van het land; naar eigen zeggen is 1 op de 10 kilo varkensvlees dat in het land wordt gegeten afkomstig van het bedrijf. De producent, die ook rundvlees- en pluimveeproductie doet, kent weinig tussenschakels. Bedrijven doen het hele proces – van de opfok tot de slacht – zelf; de zogenoemde verticale integratie. Volgens Matz Beuchel, analist animal protein bij de Rabobank, is dat ook de kracht van die grote bedrijven. „In Nederland zien we inmiddels wel meer ketensamenwerking maar in Rusland gaat dit nog verder en vallen alle schakels onder één bedrijf."

Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR) vult aan: „Die sterke integraties maken gebruik van westers management en dat is ook onmisbaar. Danbred, Topigs Norsvin enzovoort brengen allemaal kennis naar het land toe. Daarmee hebben ze een westerse manier van denken binnengekregen."

Inspelen op nieuwe markten

De bedrijven zonder tussenschakels maken volgens Beuchel dat Rusland ook snel op nieuwe markten kan inspelen. „Vietnam heeft AVP en daardoor hebben ze een binnenlands tekort. Je zag dat Rusland gelijk die vraagfactor onderkende en inspeelde op de situatie. Dat is ook weer het voordeel van die grote bedrijven. Door weinig tussenschakels kunnen ze heel snel inschakelen op nieuwe markten. Daarmee zijn ze in de toekomst een sterke speler op de wereldmarkt.”

Hebben we er dan als Nederland een concurrent bij op de Europese markt? Hoste: „De grootschalige industriële aanpak is een van de antwoorden op de groeiende behoefte aan varkensvlees. Als Rusland meer gaat groeien in de zelfvoorzieningsgraad dan kan het op lange termijn zeker een concurrent worden op de Oost-Europese markt. De Russen kunnen simpelweg goedkoper produceren dan wij. In West-Europa wordt vlees met meer dierenwelzijn gevraagd, maar dat is in bijvoorbeeld Polen minder relevant. Daar is gewoon behoefte aan goedkoop vlees en dat mag dan ook uit Rusland komen. Dat is nu nog niet het geval, maar dat risico zie ik zeker."

De econoom vult aan: „Oost-Europa is zwak in varkensproductie en dan met name in de zeugenhouderij. Voor bigproductie heb je focus en vakmanschap nodig. Belgen, Denen, Duitsers en Nederlanders hebben dat in de vingers. We zullen daarom wel biggen blijven exporteren, maar als het gaat om de productie van varkensvlees, dan zouden Oost-Europese landen dat best zelf kunnen. Ze kunnen wel goedkope stallen bouwen en makkelijk aan werknemers komen, maar de inrichting en de organisatie van de keten rondom een slachterij hebben ze niet in de vingers. Dat kunnen de Russen beter dan in Oost-Europa. Ik zie het daarom nog wel voor me dat Rusland het eerste land wordt dat op substantiële schaal varkensvlees gaat exporteren naar Oost-Europa. En daar kan West-Europa alleen tegenop boxen als we onderscheidend varkensvlees leveren, tegen een hogere prijs."

Hoste wijst ook op de verplichte dieridentificatie die de Russen in 2022 willen gaan invoeren. „Dit zijn wel de eisen waar je aan moet voldoen als je een internationale voedselrelatie op wil zetten. Dat heb je ook nodig voor export naar de Europese Unie bijvoorbeeld.”


Lees het hele marktverhaal over Rusland in het vakblad Pig Business van maart, dat op donderdag 4 of vrijdag 5 maart verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Hans Swaep

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top