Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMeeste linkse en rechtse politieke partijen omarmen eten van vlees

Meeste linkse en rechtse politieke partijen omarmen eten van vlees

95,4 procent van de 2.100 ondervraagde Nederlanders eet vlees. De belangrijkste reden om dat te doen is dat consumenten het lekker vinden en om voldoende gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het eten van vlees populair is van links tot rechts. Alleen bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren is dat animo kleiner.

95,4 procent van de Nederlanders eet vlees. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.100 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Zest. ‘Eet u vlees’ was één van de vragen, die het bureau stelde. Het onderzoek was aangevraagd door The Pig Story, dit was bij de deelnemers aan het onderzoek niet bekend.

De redenen waarom mensen kiezen voor vlees (meer antwoorden mogelijk) waren vooral: ‘Ik vind het lekker’ (83 procent) en ‘Ik eet vlees om een gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen’ (49 procent).

Vlees populair bij zowel links als rechts

De deelnemers gaven ook aan van welke politieke partij zij aanhanger zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het percentage vegetariërs en veganisten klein is. Landelijk gaat het om 4,6 procent. Alleen bij de achterban van de Partij voor de Dieren en Groen Links is het aandeel vegetariërs/veganisten substantieel groter: respectievelijk 27 en 19 procent.

Vleescconsumptie stijgt

De hoeveelheid vlees en vleeswaren die we in Nederland consumeren stijgt de laatste jaren licht. Dit maakte de Wageningen Universiteit in oktober 2020 bekend. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland is nu 77,8 kg. De stijging zit hem voor het grootste deel in het eten van pluimveevlees en een klein deel van varkensvlees. Het Wageningse onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier.

Beeld: The Pig Story
Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: The Pig Story

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top