Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: 99 procent van de gespeende biggen gezond afgeleverd door 'fingerspitzengefuhl'

Fotoserie: 99 procent van de gespeende biggen gezond afgeleverd door 'fingerspitzengefuhl'

Medewerker Brian Okken en Nick Bosman van voerleverancier Feijen-Geurts in de kraamstal.
Medewerker Brian Okken en Nick Bosman van voerleverancier Feijen-Geurts in de kraamstal. Beeld: Ellen Meinen
Bigvitaliteit betekent voor eigenaar Rense Oort (40) uit Drijber (DR), zijn ouders en de medewerkers 'altijd de puntjes op de i zetten' bij hun 400 zeugen. Dat zorgt ervoor dat zijn uitval in de kraamstal gemiddeld 11 procent is en dat hij 99 procent van de gespeende biggen op gemiddeld ruim 26 kilo gezond als verkoopbare big aflevert aan de handelaar. Hoe hij dat doet? „Naast een goed stalklimaat, optimale voeding en veel aandacht in de kraamstal is het vooral ons 'fingerspitzengefühl'”, zegt Oort.
Rense Oort (40) woont met zijn vrouw Jennie en hun vijf kinderen in Drijber (DR). Daar hebben ze een varkenshouderij met 400  zeugen en plek voor 1.900 gespeende biggen.
Rense Oort (40) woont met zijn vrouw Jennie en hun vijf kinderen in Drijber (DR). Daar hebben ze een varkenshouderij met 400 zeugen en plek voor 1.900 gespeende biggen.
Het bedrijf heeft ook nog 24 hectare aan akkerland waar ze aardappelen, maïs en bieten telen.
Het bedrijf heeft ook nog 24 hectare aan akkerland waar ze aardappelen, maïs en bieten telen.
Rense (40, links op de foto) heeft naast de varkens en de akkerbouw een eigen loon- en mechanisatiebedrijf. Hij heeft daarom twee fulltime medewerkers in dienst: Brian Okken (22, rechts op foto) en Menno Geerlig (19).
Rense (40, links op de foto) heeft naast de varkens en de akkerbouw een eigen loon- en mechanisatiebedrijf. Hij heeft daarom twee fulltime medewerkers in dienst: Brian Okken (22, rechts op foto) en Menno Geerlig (19).
Rense Oort heeft in 2009 het bedrijf van zijn ouders overgenomen die nog steeds actief meehelpen in het bedrijf. Ze wonen naast het bedrijf en doen voornamelijk werkzaamheden in de kraamstal en de opfok van de biggen. „Mijn ouders vinden het nog hartstikk
Rense Oort heeft in 2009 het bedrijf van zijn ouders overgenomen die nog steeds actief meehelpen in het bedrijf. Ze wonen naast het bedrijf en doen voornamelijk werkzaamheden in de kraamstal en de opfok van de biggen. „Mijn ouders vinden het nog hartstikke mooi, maar als ze het niet meer willen dan respecteer ik dat”, zegt Oort.
Het bedrijf heeft vier verschillende soorten kraamhokken. De oudste zijn in 1986 door de ouders van Rense gebouwd.Op de foto de nieuwere kraamstal, waar de biggen helemaal om de zeug kunnen lopen. „De resultaten in de oude- en nieuwe kraamhokken verschill
Het bedrijf heeft vier verschillende soorten kraamhokken. De oudste zijn in 1986 door de ouders van Rense gebouwd.Op de foto de nieuwere kraamstal, waar de biggen helemaal om de zeug kunnen lopen. „De resultaten in de oude- en nieuwe kraamhokken verschillen niet, terwijl je dat wellicht wel zult denken”, aldus Oort.
Bigvitaliteit begint voor het bedrijf met uniforme tomen die de TN70-zeugen ook moeten blijven houden. Gemiddeld hebben ze 13,5 gespeende biggen per worp. „De kleine biggetjes moet je erbij zien te krijgen. Als een speen van de zeug niet goed is, dan zie
Bigvitaliteit begint voor het bedrijf met uniforme tomen die de TN70-zeugen ook moeten blijven houden. Gemiddeld hebben ze 13,5 gespeende biggen per worp. „De kleine biggetjes moet je erbij zien te krijgen. Als een speen van de zeug niet goed is, dan zie je dat aan de big. Dan kun je hem wel bij de zeug houden, maar dan komt het niet goed”, duidt Oort.
Veertien biggen per zeug is het doel. „We werken niet met moederloze opfok.  Als we meer biggen hebben per worp dan leggen we die bij een pleegzeug neer", vertelt Oort.
Veertien biggen per zeug is het doel. „We werken niet met moederloze opfok. Als we meer biggen hebben per worp dan leggen we die bij een pleegzeug neer", vertelt Oort.
Het bijvoeren in de kraamstal gebeurt sinds 2018 alleen nog maar met droge producten: nursemeel (zuivelrijk product), prestarter en speenkorrel . „In het begin hebben we alles afgewogen. Wat is normaal en wat eten ze op? In de eerste week kijk je of het k
Het bijvoeren in de kraamstal gebeurt sinds 2018 alleen nog maar met droge producten: nursemeel (zuivelrijk product), prestarter en speenkorrel . „In het begin hebben we alles afgewogen. Wat is normaal en wat eten ze op? In de eerste week kijk je of het klopt. En door het controleren bleek dat we meer konden bijvoeren dan wat we eigenlijk deden. Dat is natuurlijk hartstikke mooi."
Prestarter heeft een voordeel volgens medewerker Brian Okken. „Ze maken daarmee al kennis met droogvoer en dan gaat de overgang naar de gespeende biggen veel beter. Daarnaast geven we ze na achttien dagen in de kraamstal ook al speenvoer zodat ze dat lere
Prestarter heeft een voordeel volgens medewerker Brian Okken. „Ze maken daarmee al kennis met droogvoer en dan gaat de overgang naar de gespeende biggen veel beter. Daarnaast geven we ze na achttien dagen in de kraamstal ook al speenvoer zodat ze dat leren eten.”
De biggen worden gespeend op 28 dagen en hebben dan een gewicht van ruim 8 kilo. Okken: „Na het spenen eten de biggen zo goed dat ze na 2 dagen al overschakelen op biggenvoer. Anderen voeren wel 7 tot 10 dagen speenvoer. De speendip is daardoor ook minima
De biggen worden gespeend op 28 dagen en hebben dan een gewicht van ruim 8 kilo. Okken: „Na het spenen eten de biggen zo goed dat ze na 2 dagen al overschakelen op biggenvoer. Anderen voeren wel 7 tot 10 dagen speenvoer. De speendip is daardoor ook minimaal."
De nieuwe opfokstal voor biggen is in 2016 gebouwd en biedt plek voor 1200 biggen. De stal met vloerverwarming, zorgt ervoor dat de biggen goed opstarten. Zodra de biggen beginnen te groeien gaat de stal en vloer temperatuur naar beneden.
De nieuwe opfokstal voor biggen is in 2016 gebouwd en biedt plek voor 1200 biggen. De stal met vloerverwarming, zorgt ervoor dat de biggen goed opstarten. Zodra de biggen beginnen te groeien gaat de stal en vloer temperatuur naar beneden.
Via een app kan de temperatuur worden gemeten in de stal door middel van warmtebeelden. Zo kan Oort zien of de temperatuur klopt met de instellingen die in de klimaatcomputer staan.
Via een app kan de temperatuur worden gemeten in de stal door middel van warmtebeelden. Zo kan Oort zien of de temperatuur klopt met de instellingen die in de klimaatcomputer staan.

Lees het hele ondernemersverhaal in het vakblad Pig Business, dat begin maart is verschenen. Ontvangt u het tijdschrift nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Veld-post.nl logo
Landbouwnieuws uit Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland over agrarische bedrijfsontwikkeling, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, verzilting, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, weidevogel
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top