Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingForse besparing op voerkosten mogelijk

Forse besparing op voerkosten mogelijk

Europese varkenshouders, die hun voer via organisaties zoals MijnVoer kopen, kunnen 6 tot 8 euro per big en 9 tot 10 cent per kilogram slachtgewicht bij vleesvarkens besparen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. De winst wordt niet alleen behaald door een lagere voerprijs, maar vooral ook door het voeren van een constante samenstelling van dezelfde grondstoffen gekoppeld aan een goed en onafhankelijk voeradvies.

Hoewel de praktijk de conclusies lijken te onderschrijven, is het natuurlijk de vraag hoe betrouwbaar de uitkomsten van het WUR-onderzoek zijn? Robert Hoste, econoom varkensproductie Wageningen UR, voerde het onderzoek uit in opdracht van MijnVoer: „De variatie van bedrijven en kosten is in de praktijk heel erg groot. We hebben voor elk land een voorbeeldsituatie genomen als uitgangspunt, want een gemiddeld bedrijf bestaat niet echt. We hebben vervolgens voor elk land een model gemaakt met gegevens van InterPIG. Dit is een groep van deskundigen uit 17 landen, waarvan de meesten uit Europa komen, maar ook uit Brazilië en de VS. Jaarlijks komen we bij elkaar en maakt elk land een kostprijsberekening van de professionele bedrijven. Per land kijken we vervolgens hoe we de cijfers moeten interpreteren om tot een goed en vergelijkbaar beeld te komen. De cijfers van InterPIG liggen dus aan de basis van ons onderzoek. Voor elk land hebben elk detail helemaal doorberekend. Voerprijzen, bigproductie, huisvestingskosten, arbeid, betere gezondheid, groei en voederconversie. Bij zo’n berekening moet je het hele plaatje in ogenschouw nemen.”

Uitkomsten verdedigbaar

Ondanks de vele factoren in doorberekening van het model vindt Hoste de uitkomsten verdedigbaar. „Maar bedrijven zijn verschillend. Voor de een zal dit meer opleveren en voor ander minder. Dit onderzoek is indicatief voor een doorsnee bedrijf.” Hoste ziet bij varkenshouders verschillende vaardigheden. Het is vooral het ondernemerstype dat op de kosten let, terwijl anderen zich meer richten op vakmanschap en in de stal het verschil willen maken. „Goedkoper voer inkopen is gemakkelijker geld verdienen dan een extra big produceren. Het zijn dan ook de varkenshouders die meer focussen op de kosten zoals het voer, die betere overlevingskansen lijken te hebben dan de pure vakman. Overigens is de MijnVoer-benadering een combi van voerprijzen en betere technische resultaten.”

Voordeel voor vakmensen

Ook Onafhankelijk nutrionist Jan van Acht van v8voeradvies maakt min of meer dezelfde beredenering als Hoste: „Vakmensen kunnen in dit systeem het beste renderen. Ze weten alles van wat er in de stal afspeelt en kenen hun dieren, maar ze hebben geen zicht op het voer. Daar zijn ze te weinig mee bezig. Deze bedrijven kunnen echter het grootste voordeel behalen. Daarnaast moeten de Nederlandse varkenshouders meer doen om een beter rendement te krijgen en focussen op de kritische kostprijs.”

Download hier een powerpointpresentatie van het onderzoek


Lees de rest van het artikel in het vakblad Pig Business, dat rond 1 april verschijnt. Ontvangt u het tijdschrift nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.


Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ingrid Sweers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top