Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidFotoserie: Resultaatverbetering dankzij rigoureus ingrijpen

Thema: management

Fotoserie: Resultaatverbetering dankzij rigoureus ingrijpen

Pieter Post (25, links) met Klaas Mijnheer (54, rechts) in de kraamstal. In de hand hebben ze een scanner waarmee ze per varken data kunnen uitlezen.
Pieter Post (25, links) met Klaas Mijnheer (54, rechts) in de kraamstal. In de hand hebben ze een scanner waarmee ze per varken data kunnen uitlezen.
Klaas Mijnheer uit Rouveen (OV) is sinds de depop-repop in 2015 al ruim vijf jaar vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Vorig jaar kwam daar plots verandering in. Begin maart kreeg hij het telefoontje waar geen enkele varkenshouder met hogere diergezondheidsstatus op zit te wachten: een PRSS-uitbraak. Rigoureus ingrijpen zorgde daarna voor resultaatverbetering.

Klaas Mijnheer (54) zit samen met Jennie Mijnheer (50) en Pieter Post (25) in een maatschap in Rouveen (OV). Ze hebben daar een varkensbedrijf en houden momenteel 360 fokzeugen, 1.200 gespeende biggen en 3.400 vleesvarkens volgens het 1 ster Beter-Leven-protocol. De varkenshouders zijn een praktijkproefbedrijf van Topigs en AgruniekRijnvallei. Sinds dit jaar zijn ze aangesloten bij het nieuwe ketenconcept Varken op z’n Best. Over een aantal jaren is het de bedoeling dat Post het bedrijf van Mijnheer over gaat nemen.

Om bij een virusuitbraak snel te weten wie er bij de varkens zijn geweest, worden onder andere de gegevens van erfbetreders genoteerd.
Om bij een virusuitbraak snel te weten wie er bij de varkens zijn geweest, worden onder andere de gegevens van erfbetreders genoteerd.
Ook is douchen bij aankomst verplicht.
Ook is douchen bij aankomst verplicht.
De afgelopen jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Zo zijn er schotten in de gangen geplaatst tussen de diergroepen.
De afgelopen jaren is er veel veranderd op het bedrijf. Zo zijn er schotten in de gangen geplaatst tussen de diergroepen.
Door de geplaatste schotten weten medewerkers en bezoekers precies weten tot waar ze bepaalde klompen en overalls mogen gebruiken.
Door de geplaatste schotten weten medewerkers en bezoekers precies weten tot waar ze bepaalde klompen en overalls mogen gebruiken.
Tussen de stallen wordt er ook van klompen gewisseld.
Tussen de stallen wordt er ook van klompen gewisseld.
Voor het afleveren van de vleesvarkens is een speciale ruimte ingericht. Mijnheer: „De chauffeur mag daar tot halverwege komen en wij komen daar zelf dan niet meer. Daarnaast spuiten we daar dan ook niet schoon want dan is er kans op insleep van bacteriën
Voor het afleveren van de vleesvarkens is een speciale ruimte ingericht. Mijnheer: „De chauffeur mag daar tot halverwege komen en wij komen daar zelf dan niet meer. Daarnaast spuiten we daar dan ook niet schoon want dan is er kans op insleep van bacteriën.”
Mijnheer kreeg vorig jaar in maart een telefoontje dat geen enkele varkenshouder met een gesloten bedrijf wil: een PRRS-uitbraak.
Mijnheer kreeg vorig jaar in maart een telefoontje dat geen enkele varkenshouder met een gesloten bedrijf wil: een PRRS-uitbraak.
Compagnon Pieter Post (25), al ruim vijf jaar bij Mijnheer in dienst, legt uit wat de uitbraak deed met hem: „Zoiets gaat wel echt tegen je gevoel in. Je wilt normaalgesproken graag pappen en nat hollen (zwakkere biggen proberen te laten overleven door bi
Compagnon Pieter Post (25), al ruim vijf jaar bij Mijnheer in dienst, legt uit wat de uitbraak deed met hem: „Zoiets gaat wel echt tegen je gevoel in. Je wilt normaalgesproken graag pappen en nat hollen (zwakkere biggen proberen te laten overleven door bijvoorbeeld maken van papjes of door behandelingen, red.), zoals we dat hier noemen, maar je moet dan echt hard ingrijpen. Zwakke biggen moet je niet gaan overleggen en daarnaast probeer je om de besmette biggen zo gescheiden mogelijk te houden."
In maart werd rigoureus begonnen met enten. In oktober werd daarmee gestopt want het bedrijf was toen weer vrij van PRSS. De oorzaak van de uitbraak is nog steeds niet bekend.
In maart werd rigoureus begonnen met enten. In oktober werd daarmee gestopt want het bedrijf was toen weer vrij van PRSS. De oorzaak van de uitbraak is nog steeds niet bekend.
Sindskort vaccineren ze de biggen ook tegen PIA. Mijnheer: „Dat doen we op advies van onze dierenarts. We hebben geen last van de ziekte, maar sluimerend kan het virus kan natuurlijk wel ontstaan. Onze dierenarts zei mooi: 'het enten kost 1,50 euro, maar
Sindskort vaccineren ze de biggen ook tegen PIA. Mijnheer: „Dat doen we op advies van onze dierenarts. We hebben geen last van de ziekte, maar sluimerend kan het virus kan natuurlijk wel ontstaan. Onze dierenarts zei mooi: 'het enten kost 1,50 euro, maar het moet minimaal twee euro opleveren. We kunnen het niet bewijzen, maar de resultaten zijn de laatste drie maanden veel beter.”
Post merkt dat het resultaat is verbeterd dankzij de PIA-enting: „De groei van de vleesvarkens zit sinds 1 januari van dit jaar op bijna duizend gram en met de voederconversie zitten we gecorrigeerd op 2,12. In oktober was de groei nog 947 gram.”
Post merkt dat het resultaat is verbeterd dankzij de PIA-enting: „De groei van de vleesvarkens zit sinds 1 januari van dit jaar op bijna duizend gram en met de voederconversie zitten we gecorrigeerd op 2,12. In oktober was de groei nog 947 gram.”
Mijnheer plaatst wel een kanttekening bij de verbetering van de resultaten. „We zijn een praktijkproefbedrijf van Topigs en AgruniekRijnvallei. We zetten daarom ook verschillende voeders in en de varkens moeten nog afgeleverd worden dus we kunnen het nog
Mijnheer plaatst wel een kanttekening bij de verbetering van de resultaten. „We zijn een praktijkproefbedrijf van Topigs en AgruniekRijnvallei. We zetten daarom ook verschillende voeders in en de varkens moeten nog afgeleverd worden dus we kunnen het nog niet helemaal hardmaken."
Een proefbedrijf vergt veel inzet. Ook heeft dat invloed op het management. „Alle zeugen, biggen en vervolgens vleesvarkens worden hier gemonitord.
Een proefbedrijf vergt veel inzet. Ook heeft dat invloed op het management. „Alle zeugen, biggen en vervolgens vleesvarkens worden hier gemonitord.
Post: „Via een managementsysteem kunnen we zo alle varkens volgen. We weten van de geboorte tot de aflevering als vleesvarken wat er is gebeurd: zo weet je het geboortegewicht, de eventuele afwijkingen en het voerverbruik bijvoorbeeld”, legt Post uit.
Post: „Via een managementsysteem kunnen we zo alle varkens volgen. We weten van de geboorte tot de aflevering als vleesvarken wat er is gebeurd: zo weet je het geboortegewicht, de eventuele afwijkingen en het voerverbruik bijvoorbeeld”, legt Post uit.
Mijnheer vult aan: Het werkt prima, maar ik moet er wel aan wennen. Op papier heb je wat meer grip en controle. In het verleden werden bij de geboorte van de biggen de geboortenummers en geboortegewichten opgeschreven. Als je die vervolgens in de computer
Mijnheer vult aan: Het werkt prima, maar ik moet er wel aan wennen. Op papier heb je wat meer grip en controle. In het verleden werden bij de geboorte van de biggen de geboortenummers en geboortegewichten opgeschreven. Als je die vervolgens in de computer gaat invoeren dan heb je daar een bepaalde beleving bij. Die is er nu wat minder, omdat je de gegevens niet meer zelf hoeft in te voeren.”
Het aantal foutmeldingen is door het meer inzetten van data een stuk lager nu. „Hoe digitaler je werkt, hoe minder fouten je maakt door bijvoorbeeld verkeerd invoeren. Het is ook heel inzichtelijk omdat je gelijk toegang hebt tot alle gegevens”, aldus Pos
Het aantal foutmeldingen is door het meer inzetten van data een stuk lager nu. „Hoe digitaler je werkt, hoe minder fouten je maakt door bijvoorbeeld verkeerd invoeren. Het is ook heel inzichtelijk omdat je gelijk toegang hebt tot alle gegevens”, aldus Post.

Waarom hebben ze een depop/repop gedaan en wat is er sindsdien veranderd? Lees het hele ondernemersverhaal van Klaas Mijnheer en Pieter Post in het vakblad Pig Business, dat donderdag 1 of vrijdag 2 april is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pigbusiness nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top