Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen85 procent ammoniakreductie lijkt haalbaar via dagontmesting

85 procent ammoniakreductie lijkt haalbaar via dagontmesting

De Stal van de toekomst.
De Stal van de toekomst.
Via dagontmesting lijkt de 85 procent ammoniakreductie, die provincie Brabant in 2024 eist, gehaald te kunnen worden bij de vleesvarkens en de gespeende biggen. Bij de kraamzeugen en de dragende zeugen blijkt de bronaanpak vooralsnog niet effectief.

Brabant eist vanaf 2024 een ammoniakreductie van 85 procent. Via bronaanpak, de zogenoemde dagontmesting, lijkt dit haalbaar. Bij de techniek wordt de mest dagelijks uit de stal wordt gespoeld, zonder verhoging van het mestvolume. De gespoelde mest gaat via een ondergrondse put naar een monovergister waar de dunne en dikke fractie worden gescheiden.

Tijdens een webinar werden de voorlopige resultaten gedeeld en werd er ingegaan op de werking van het systeem. De metingen laten zien dat bij de vleesvarkens een reductie van 75 procent ammoniak, 80 procent methaan en 50 procent geur realiseerbaar is. Bij de gespeende biggen is tot nu toe een vermindering van 80 procent ammoniak, 90 procent methaan en 50 procent geur gemeten.

Bij de kraamzeugen is een reductie van 60 procent ammoniak en 90 procent methaan gemeten. Geurreductie is er niet bij de diergroep. „Geur is een lastige component wat niet in elk systeem even consistent is binnen de verschillende diergroepen. Dat zien we nu ook terug bij de kraamzeugen", vertelt Marith Booijen, onderzoeker emissies Varkenshouderij bij Wageningen Livestock Research.

Geen effect

Bij de dragende zeugen zijn de metingen opgeschort. „In het begin merkten we vrij snel dat we geen goede reductie konden realiseren. Dat komt waarschijnlijk door de hokinrichting die niet optimaal was. We zagen veel vloervervuiling dus we hebben toen besloten om deze diergroep uit dit project te halen. Datzelfde geldt voor de fijnstof", aldus Booijen.

De officiële metingen lopen nog door tot november. Begin volgend jaar verschijnt dan het eindrapport met de definitieve resultaten. Booijen hoopt dat de techniek dan voor de vleesvarkens en gespeende biggen wordt goedgekeurd, zodat dagontmesting voor de beide diergroepen op de Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV)-lijst kan worden gezet.

Per afdeling verbouwen

Rob van der Zanden runt samen met zijn ouders Piet en Jeanne een deels gesloten varkensbedrijf met 236 zeugen en 2168 vleesvarkens in Volkel (NB). In 2019 zijn ze benaderd om mee te doen aan de praktijkproef. In hun bestaande stallen hebben ze een paar afdelingen gerenoveerd en daar de bronaanpak toegepast. „En dat bevalt goed", vertelt Rob van der Zanden: „We zien dat het klimaat in de afdelingen met dagontmesting vele malen beter is dan de referentieafdelingen dus dat is een hele grote plus. Op de lange termijn, als we het hele bedrijf verbouwd hebben, dan gaan we op diergezondheidsgebied ook hele grote stappen maken."

De varkenshouder wil zijn bedrijf volledig gesloten maken en gaat daarom een nieuwe vleesvarkensstal bouwen. „We gaan volledig overstappen op dagontmesting inclusief de realisatie van een monovergister. Zo willen we een sterk familiebedrijf realiseren voor de toekomst", aldus Van der Zanden. Hij denkt dat de techniek ook makkelijk in andere bestaande stallen aan toe te passen is. „Je moet spoelleidingen en een riool realiseren, maar dat is buiten jouw bedrijfsvoering om dus je kunt gewoon jouw vee in de stal laten zitten. Je kunt afdeling voor afdeling verbouwen en dat is wel een pluspunt."

In varkensstal geweest?

Van der Zanden nam zijn buurt uit Volkel mee naar de Stal van de Toekomst in Valkenswaard. Projectleider Camiel van Houtert van de Hoeve Innovatie weet dat bezoek nog goed. „Een aantal mensen zijn na het bezoek aan de stal in dezelfde kleren naar een buurtbarbecue of verjaardag geweest. Als je een normale varkensstal gewend bent dan kun je je daar niks bij voorstellen. Ze vroegen dan ook: 'kun je raden waar ik geweest ben?'. De meesten dachten niet aan een varkensstal. Geur is echt een enorm bepalende factor waar we enorme reductie mee tewerkstellen. Als je je omgeving meeneemt dan krijg je ook draagvlak voor wat je doet."

Bekijk hier de hele webinar terug.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top