Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesAmper weigeringen bij levende keuring slachterijen

Amper weigeringen bij levende keuring slachterijen

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) kreeg vorig jaar in de zomer het signaal dat er meer vleesvarkens werden geweigerd bij de levende keuring. Een leidinggevende slachthuismedewerker beaamt dit, maar zegt dat het aantal weigeringen over het algemeen nihil is. Dit blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het hele jaar 2020.

In de zomer van 2020 kreeg de POV van haar leden signalen dat er meer vleesvarkens werden geweigerd bij de levende keuring. „Het was moeilijk om daar de reden achter te vinden", zegt voorzitter Linda Janssen. „We kregen meldingen van meerdere varkenshouders die ermee te maken kregen en het was ook niet zo dat het specifiek bij één slachterij gebeurde. We hebben daarover een goed en constructief gesprek gehad met de NVWA, maar het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is. Het lijkt wel opgelost want na de zomer en tot op heden hebben we heel weinig meldingen meer gekregen. De slachtcapaciteit op orde houden, dat is nu onze grootste zorg", aldus Janssen.

Een leidinggevende medewerker van een slachthuis in Nederland die graag anoniem blijft, herkent zich wel in het grotere aantal afkeuringen afgelopen zomer. Hij noemt hittestress als oorzaak. „Bij warm weer doen wij de aanvoer voor de volgende ochtend de avond ervoor. Er is dan geen NVWA-keuringsarts aanwezig dus dan mogen wij niet slachten. Als je dan 's avonds een zwak varken tegenkomt waarvan je weet dat die het toch al niet overleeft, dan keuren wij die zelf af en dan doden wij die ter plekke. Onnodig lijden wil je natuurlijk voorkomen. Het is zo dat de varkenshouder dat dier niet uitbetaald krijgt.”

Weinig afkeuringen

​De NVWA houdt sinds 2019 het aantal afkeuringen op de grote slachterijen bij via een speciaal systeem. Daaruit blijkt dat, ongeacht het hogere aantal meldingen bij de POV in de zomer, het aantal levende afkeuringen over het hele jaar erg laag is. In 2020 werden 13.181.204 (ruim dertien miljoen) vleesvarkens bij elf slachterijlocaties in ons land aangeboden. Van de aangeboden dieren werden in 2020 1.183 vleesvarkens afgekeurd wat neerkomt op een gemiddelde van 0,009 procent over het hele jaar. In juli werden over het hele jaar gezien de meeste varkens afgekeurd (zie tabel), wat op het hogere aantal meldingen bij de POV kan duiden.

Bij de slachtzeugen/beren lag dit percentage hoger. In totaal werden vorig jaar 168.591 slachtzeugen/beren aangeboden bij vier slachterijen in Nederland. 378 slachtzeugen/beren werden afgekeurd wat neerkomt op 0,22 procent gemiddeld over heel 2020. Het aantal afgekeurde gespeende biggen wordt pas vanaf november 2020 bijgehouden. In november en december 2020 werden 40.004 biggen aangeboden bij twee slachterijen in Nederland. Daarvan werden er 319 afgekeurd ofwel gemiddeld 0,79 procent over twee maanden.

Lees het hele verhaal in het vakblad Pig Business, dat op 6 mei op de deurmat valt. Ontvangt u het vakblad nog niet? Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top