Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPOV wil hamburgers bakken voor 'vegastudenten' TU Delft

POV wil hamburgers bakken voor 'vegastudenten' TU Delft

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil hamburgers bakken voor studenten van de Technische Universiteit (TU) in Delft. De school maakte vorige week bekend dat het start met een pilot waarbij het een volledig vegetarisch assortiment aan de studenten aanbiedt in de kantine van de faculteit bouwkunde. De POV vindt dat met het project de keuzevrijheid van studenten wordt ontnomen.

De universiteit van Delft meldde vorige week dat het start met een vegetarische kantine. Daarmee is het de eerste universiteit van Nederland die geen vlees meer verkoopt aan de studenten. De pilot start op de faculteit Bouwkunde omdat hier de vraag naar breder vegetarisch aanbod de afgelopen tijd sterk is toegenomen. De TU Delft doet dit project in het kader van duurzaamheid en met het doel om in 2030 CO2-neutraal en circulair te zijn.

Voedsel dat op de campus wordt genuttigd was in 2018 een van de drie grootste uitstoters van CO2 en andere broeikasgassen. „Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen,” zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. „De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel. Ik ben dus erg blij met het initiatief.”

Kantine vol met frituurpannen

De POV verbaasd zich over de keuze voor de kantine met enkel vegetarische producten. Voorzitter Linda Janssen zette daarom een bericht op Facebook: 'Nog nooit ontnam een Universiteit haar leerlingen vrije keuze en gezonde voeding. Want dat is het. Ik ben heel benieuwd wat de studenten in Delft er zelf van vinden!? Als ik daar student was, dan zou ik geld inzamelen voor frituurpannen en de kantine vol zetten ermee, of dagelijks een frietkar buiten laten komen, of de kantine boycotten en afspraken maken over lunches via de plaatselijke supermarkt of slager. Het zijn zomaar wat ideeën'.

'Consument geen keuze meer'

Koert van Ittersum, hoogleraar Marketing en Consumentenwelzijn, vindt de keuze van de TU Delft 'niet verstandig'. „Om individueel minder vlees te eten, dat is heel simpel. Iemand kiest daar zelf heel bewust voor", vertelt hij aan EditieNL. „Maar om te zorgen dat een hele groep vegetarisch wordt, dat is een ander verhaal."

Mensen zitten volgens de hoogleraar vast in hun gewoontes, wat het creëren van gedragsverandering moeilijk maakt. „Je kunt je afvragen of het volledig verbannen van vlees nou de manier is om te bereiken dat mensen geen vlees meer eten. Dan heeft de consument geen keuze meer."

Volgend schooljaar

Janssen kreeg volgens de POV veel bijval op haar voorstel om hamburgers te gaan bakken voor de Delftse studenten. „Dat heeft ons gesterkt om die ‘hamburger-bakactie’ daadwerkelijk te gaan organiseren. Dat gaan we doen direct na de opstart van het nieuwe schooljaar. Op dit moment zijn de studenten nauwelijks op de universiteit vanwege de coronamaatregelen en heeft een actie dus weinig zin. Wij gaan verder met de organisatie en komen de studenten in Delft in het nieuwe schooljaar verwennen met heerlijke en gezonde vleesgerechten. Want welke jongere wil nou beperkt worden in zijn keuzevrijheid? En ook nog op basis van onjuiste informatie en framing. Daar laten wij het niet bij zitten."

Effect op klimaat

Diverse (milieu)organisaties schrijven in rapporten dat het eten van vlees bijdraagt aan CO2-besparing. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelde ook dat de halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren in heel Europa 'forse klimaatwinst' oplevert van tussen de 25 en de 40 procent. Stichting Agrifacts controleerde de cijfers en kwam uit op een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent in Europa, afhankelijk van de producten die men laat staan (kip, varken of rund).

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top