Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVlees‘Doorsnee varkenshouder weet niets van vleeskwaliteit’

‘Doorsnee varkenshouder weet niets van vleeskwaliteit’

Ras en stressgevoeligheid bepalen mede de kwaliteit en smakelijkheid van varkensvlees. Vettere rassen zoals Duroc leveren duidelijk smakelijker vlees op met een hoger technologisch rendement dan magere rassen zoals de Piétrain. Dat blijkt uit onderzoek aan het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en de Universiteit Gent (UGent).

Christophe Decaigny, zaakvoerder van de varkensboerderij Klein Gistelgoed en expert in de productie van hoge kwaliteit varkensvlees, vindt dat de studie zich te veel focust op enkele aspecten. „Ik ben er onder meer niet van overtuigd om over te schakelen op een Duroc. De Belgische Piétrain is onze bestaansreden waar ik aan blijf vasthouden. De studie focust zich op het type eindbeer en de relatie met de vleeskwaliteit. Het verhaal is meer dan de eindbeer alleen. Ik ben er niet van overtuigd om over te schakelen op een Duroc. De Belgische Piétrain is onze bestaansreden waar ik aan blijf vasthouden. De buitenlanders kopen ons vlees voor het hoge karkasrendement. Het is wel zo dat er vaker dan vroeger klachten komen over te veel vochtverlies en dat moet aangepakt worden. Maar dit doen door te veranderen van eindbeer is geen goed idee. Omdat andere zaken, zoals bijvoorbeeld voeding, hier minstens een even belangrijke rol in spelen.” De Vlaming ziet dat produceren op vleeskwaliteit niet vanzelfsprekend is voor varkenshouders en kennis ontbreekt: „De doorsnee boer weet niets van vleeskwaliteit. Hem wordt daarover niets verteld en hij wordt er niet op uitbetaald.”

Managementstrategieën

Naast de genetica kunnen ook nog andere strategieën invloed hebben op de vleeskwaliteit. Daarom heeft het Varkensloket in het kader van het onderzoek ook een gids uitgegeven met een overzicht van managementstrategieën doorheen de varkensketen die vleeskwaliteit kunnen beïnvloeden. Hierbij enkele praktische tips die in de gids te vinden zijn. „Een van de belangrijkste factoren om een goede vleeskwaliteit te garanderen is het reduceren van stress”, zegt doctoraatsonderzoeker Eline Kowalski. „Om het stress niveau van de varkens bij het laden zo laag mogelijk te houden is het als varkenshouder belangrijk om de varkens zo zelfstandig mogelijk naar de vrachtwagen te laten lopen en het vermijden van het gebruik van hulpmiddelen zoals planken of peddels” De gids focust zich ook op het transport. „Zo is het belangrijk om de ruimte waar de varkens naar toe moeten goed te verlichten”, zegt Kowalski. “De varkens hebben immers de neiging om van een donkere naar een lichte omgeving te lopen. Zorg er wel voor dat het licht niet in de ogen van de varkens schijnt aangezien dit de varkens belet om verder te gaan.”

Lees het hele verhaal in het vakblad Pig Business, dat op 6 mei op de deurmat valt. Ontvangt u het vakblad nog niet? Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Tekst: Matthias Vanheerentals

Beeld: Davy Coghe

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top