Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktVierkantsverwaarding geen dekmantel voor slachterijen en handel

Vierkantsverwaarding geen dekmantel voor slachterijen en handel

De vierkantsverwaarding is een veelgenoemd begrip als de varkensprijs laag is. Vorig jaar kwam de term regelmatig voorbij toen Nederlandse slachterijen niet meer naar China konden exporteren. Wordt de vierkantsverwaarding door slachterijen en de handel als excuus gebruikt of kunnen we er als varkenssector niet omheen?

De vierkantsverwaarding houdt in dat je alle onderdelen van het varken, zowel hoofd- als bijproducten, zo goed mogelijk probeert te verwaarden. Als je bepaalde onderdelen niet of tegen een slechte prijs kunt verkopen dan heeft dit effect voor de totale waarde van het varken

Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR), somt een rijtje van factoren op die van invloed zijn op de vierkantsverwaarding. Allereerst noemt hij de variatie tussen varkens in zowel gewichten als specificaties. „Het ene dier heeft meer vet dan het andere. Wat moet je bijvoorbeeld met een hele vette buik? Daar kun je hier in Europa niks mee. Deze kun je dan bijvoorbeeld verzamelen en naar Zuid-Korea verschepen want daar is vraag naar vette buiken."

Peter van Balkom is specialist varkensvleesketen bij Connecting Agri & Food. Daarvoor werkte hij 29 jaar bij Vion en de voorgangers Dumeco en Encebe als inkoopdirecteur. Van Balkom geeft aan dat de afzet van de 'slachtbijproducten’ zoals de kop, de staart en de oren ook een belangrijkere rol zijn gaan spelen. „De afzet en de opbrengstprijs van bijproducten zijn in de loop der jaren toegenomen door een grotere vraag naar die onderdelen. Jaren terug lag de opbrengstprijs van slachtbijproducten op zo'n 3 euro en deze prijs is in de loop der jaren toegenomen tot zo'n 7 á 8 euro. Met de varkenspest in China nam de vraag een nog grotere vlucht en toen zag je dat de opbrengstprijs naar 10 euro steeg. Als er dan een kink in de kabel komt, zoals vorig jaar toen Nederlandse slachterijen niet meer naar China mochten exporteren, dan zie je dat de gevolgen voor de varkensprijs heel groot zijn. Als een bijproduct maar 3 euro oplevert, dan heeft dat veel minder effect op de totale economische waarde van het karkas."

Om acties goed in te kunnen zetten, is afstemming binnen de keten belangrijk, zegt Koen van Bergen, Director Livestock & Supply Chains bij Vion. „Vleesreclames in de supermarkten worden vaak een langere tijd van te voren kenbaar gemaakt en meer en meer in overleg met de leverancier (slachterij/verwerker) gepland. Het helpt voor een goede vierkantsverwaarding als reclames in onderling overleg worden vastgesteld. Hoe meer we van te voren weten, hoe beter we rekening kunnen houden met het plaatsen van de volumes vlees."

Lees het hele verhaal in het vakblad Pig Business, dat begin mei op de deurmat is gevallen. Ontvangt u het vakblad nog niet? Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Hans Swaep

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top