Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBritse onderneming wil in 2023 kweekvlees op het bord hebben in het Verenigd Koninkrijk

Britse onderneming wil in 2023 kweekvlees op het bord hebben in het Verenigd Koninkrijk

Ivy Farm Technologies, een bedrijf dat onder de Universiteit van Oxford valt, wil de eerste commerciële producent van duurzaam gekweekt vlees in het Verenigd Koninkrijk worden. De onderneming is een inzamelingsactie van 16 miljoen pond gestart om een ​​onderzoeksfaciliteit te bouwen in de eerste stap naar de productie van 12.000 ton gekweekt varkensvlees per jaar tegen 2025, wat overeenkomt met het slachten van 170.000 varkens.

De zelfstandige onderneming wil tegen 2023 varkensvleesworsten van kweekvlees produceren voor supermarkten en de horeca. Daarna wil het bedrijf zich toespitsen op gehaktballen en beefburgers. Ivy Farm is in gesprek met het Food Standards Agency, dat kweekvlees moet goedkeuren voordat het de Britse markt op mag. CEO Rich Dillon schrijft dat het bedrijf ook van plan is om met toezichthouders in andere delen van de wereld te praten over kweekvlees.

Alleen in Singapore is tot nu toe kweekvlees te verkrijgen, maar andere landen zijn ook bezig. Zo investeren Zuid-Korea, Israël en China allemaal in de ontwikkeling van het alternatief voor vlees.

Cellen in bioreactor

De ontwikkeling van het Britse kweekvlees werkt via een bioreactor. Allereerst worden een klein aantal cellen uit een dier gehaald en in een bioreactor geplaatst. Deze worden vervolgens blootgesteld aan een perfecte mix van vitamines en voedingsstoffen, zodat ze zich binnen drie tot vier weken vermenigvuldigen en vlees produceren. Het systeem is continu - dus spieren en vet kunnen worden geoogst zonder de cellen die eronder groeien te verstoren.

Oplossing milieuprobleem?

Uvy Farm noemt zelf kweekvlees zelf een oplossing voor het milieuprobleem op de wereld aangezien het van hoge kwaliteit is, slachtvrij is en het een lagere ecologische voetafdruk heeft. Toch is er wel kritiek op kweekvlees. Deze kan de methaanuitstoot wel terugdringen, maar als bij de productie niet-duurzame energie wordt gebruikt en de en de CO2-uitstoot hoog blijft of hoger is dan bij de traditionele vleesproductie, dan kan kweekvlees op de lange termijn schadelijker zijn voor het klimaat dan de huidige vleesindustrie. Dat stellen onderzoekers van de Britse Oxford Martin School.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Ivy Farm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top