Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsHuisvestingEerste Belgische varkenshouder start met HyCare

Eerste Belgische varkenshouder start met HyCare

Varkenshouder Peter Keysers uit Dessel is de eerste Belgische varkenshouder die aan de slag gaat met het programma HyCare. Dat programma begeleidt de varkenshouders om een betere hygiëne en daarmee gezondheid te behalen. Dit resulteert in betere technische resultaten en economisch rendement. In Nederland maken al 60 varkenshouders ervan gebruik.

De Belgische varkenshouders Peter Keysers uit Dessel is de eerste Belgische varkenshouder die aan de slag gaat met de HyCare methode van de Schippers Group. Hij baat een bedrijf met 3000 vleesvarkens uit in Dessel, gelegen in de provincie Antwerpen. Hij had al een plan klaar om de oude stallen te renoveren. De bedoeling was vooral om de hygiëne in de stallen te verbeteren. „Zo is er een hygiënesluis gekomen”, zegt Keysers. „Nu moet elke bezoeker eerst douchen voor hij de stal binnenkomt. De stallen kregen een eigen kleurcode, met apart schoeisel en aparte kledij. Alles wat in beton is en in aanraking komt met dieren is gecoat, vooral om beter te kunnen reinigen.”

Integrale aanpak

Keysers wordt maandelijks begeleid door een HyCare coach. Coach Mart Klijn komt maandelijks langs om te kijken of alles goed wordt opgevolgd en bij te sturen. Die benadrukt het belang van een integrale aanpak met vijf hygiënepeilers. De uitdaging ligt vaak bij een consequente aanpak. Bijvoorbeeld is het belangrijk om alles te coaten wat met dieren in contact komt. “We hebben alle plaatsen gecoat waar dieren komen, zoals de centrale gangen en de stallen”, zegt Klijn. „Beton is een spons. Veel ziektekiemen trekken erin en komen er weer uit. Met het coaten maken we de poriën dicht. Dankzij de coating kan er vlot gereinigd worden. Het is belangrijk dat er geen kiemen van afdeling naar afdeling gaan. Wissel steeds van schoeisel en desinfecteer handen.”

Zuiver werken

De firma Agro Pest Control komt voor vliegen, muizen en rattenbestrijding. De manier van reinigen en ontsmetten is ook veranderd. „Bij het zuiver maken van de stallen, wordt er eerst voor 80 procent gereinigd”, zegt Keysers. „Dan wordt het ontvet. En dan worden de laatste resten gereinigd en ontsmet.” Het ongedierte wordt ook aangepakt. Het starten met HyCare ging heel vlot bij mij. Het is niet moeilijk. Het is wel belangrijk om consequent alle handelingen te blijven uitvoeren. Hiervoor is de coach die minimaal elke maand langs komt zeer belangrijk.” Naast een zuivere omgeving is er ook aandacht voor gegarandeerd zuiver water en verbetering van de darmgezondheid.

Goede resultaten.

Peter Keysers ziet effect. „De technische resultaten gaan er zeker op vooruit. Het effect van HyCare was snel duidelijk. De sterfte viel snel af. Ik zie minder sterfte. Het is moeilijk om te zien hoeveel de daling is, maar ik denk dat je gerust over een twee procent kan spreken. Ik zie dat de varkens ook een betere groei hebben. Er is zeker 100 gram per dag bijgekomen. Ik moet ook minder antibiotica gebruiken. Als het zo blijft draaien, dan heb ik de investering snel terug Ik zou andere varkenshouders aanraden om het te doen, als je het strikt kan naleven en erin gelooft. Het geeft veel werkplezier.” Ben BreBels, verantwoordelijke HyCare voor de Belgische markt, zegt dat er ondertussen nog andere Belgische varkenshouders interesse tonen in het HyCare programma. „Er zijn nog bedrijven op komst, zowel grotere als kleinere. Ook in andere landen, zoals Denemarken en Frankrijk, willen we ons programma verder uitrollen.”

Tekst: Matthias Vanheerentals

Beeld: MS Schippers

Bron: MS Schippers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top